2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Opta: Szoboszlaiékkal nagy kockázatot vállalt a Liverpool, de eddig kifizetődő a merészség

Hirdetés

Opta: Szoboszlaiékkal nagy kockázatot vállalt a Liverpool, de eddig kifizetődő a merészség

Nyáron az Anfield Roadon kicserélték a Jordan Henderson, James Milner, Fabinho, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain ötös fogatot az Alexis Mac Allister, Szoboszlai Dominik, Endo Vataru, Ryan Gravenberch kvartettre. A döntés merészségéről, szükségszerűségéről és a szaúdiak felbukkanásáig egyáltalán nem tervezett részeiről korábban már írtunk az Indexen. Most a futballelemzésekre szakosodott egyik legnagyobb brit cég vette górcső alá, mi minden változott Jürgen Klopp csapatánál, és a fenn említett személycseréknek is köszönhetően miben tudott előrelépni a Liverpool.

Az összeállítás készítője, Sam McGuire rögvest az elején leszögezi, egy ennyire drasztikus keretátalakítás két igen szélsőséges módon sülhet el: az egyik esetben az új, kulcsembernek szánt futballisták zökkenőmentesen épülnek be a csapatba, a másikban viszont a Liverpoolra csak egy újabb átmeneti idény várt volna – remélve, hogy legalább a nemzetközi kupaindulás összejön valamelyik kisebb európai sorozatban. A szerző megjegyzi, a Premier League-szezonból mindössze nyolc fordulóval a hátunk mögött talán korai megvonni a végső verdiktet, de Liverpoolban az előbbi, pozitívabb forgatókönyv irányába látszik billenni a képzeletbeli mérleg nyelve. 

A csapat főbb számai is a pozitív idénykezdetet sugalló képet támasztják alá: a Liverpool a helyzetminőségéből fakadó várható gólszáma, azaz xG-je a második legmagasabb jelenleg a PL-csapatok között. A vörösök 16,9-es xG-t szorgoskodtak össze, aminél csak a Newcastle United tudott jobbat nyolc meccs alatt (17,5). A csapat húsz ziccert teremtett (utóbbit az Opta úgy definiálja, az a kialakított helyzet, melyben a kapu elé került támadó az átlagosnál nagyobb valószínűséggel szerez gólt), ami a negyedik legtöbb a ligában. Mindezt úgy, hogy nyolc bajnokiból háromszor is emberhátrányba került a csapat – így vélhetően a támadópotenciálját sem tudta maximalizálni. Cserébe viszont többször is kiszolgáltatott helyzetben kényszerült védekezni, ami némi „mentség” és magyarázat arra, miért van az, hogy a csapat xGA-ja (vagyis várható kapott gólszáma az ellenfelei helyzetminősége alapján) a 11. legmagasabb, 12,05 az understat.com adatai alapján. 

Maradva a pozitívumoknál, abban, hogy a Liverpool ilyen sok és jó minőségű helyzetet tud kidolgozni – McGuire szerint –, elévülhetetlen érdemei vannak az új középpályásoknak, köztük is leginkább Szoboszlainak és Mac Allisternek.

Hirdetés

„Míg az előző idényben egyértelműen a középpálya volt a csapat gyenge pontja, most épp ez a szekció az együttes erőssége” – írja az elemző. 

A cikk ezen a ponton Szoboszlai dicshimnuszába vált, megannyi adattal alátámasztva a magyar válogatott csapatkapitányának sokat emlegetett jó teljesítményét. 

A 22 éves játékos Steven Gerrard természetes örökösének tűnik, a középpályán igazi forgószél, aki bármilyen feladat ellátására képes. A Liverpool új nyolcasa egyszerre kellően technikás és erős fizikumú, ami a modern labdarúgásban ritka jó párosítás

– fogalmaz az elemzés, majd példát is hoz a 22 éves játékos sokszínűségére és alkalmazkodóképességére. 

A Leipzigben az első teljes szezonjában, a 2021–2022-es idényben játékperceinek csaknem 50 százalékát szélső támadóként töltötte a pályán, majd ezt követően az előző szezonban ez az arány már elérte a 87 százalékot (77 százalékban a jobb, 10 százalékban a bal szélen). A magyar válogatott csapatkapitánya klubszinten korábban alig szerepelt a középső középpályán, most Jürgen Kloppnál – részben kényszerből – mégis ebben a szerepkörben szervezi, irányítja a dolgokat, nem mellékesen a Premier League jelenlegi egyik legjobbjaként.

De mit is jelent, hogy jelenleg ő a PL egyik legjobb játékszervezője? Hát azt, hogy szinte nincs olyan liverpooli támadás, amiben ne vállalna szerepet. Konkrétan a magyar középpályás vett részt a csapatból a legtöbb olyan akcióban, amit végül lövésig/fejesig tudott vinni a vörös mezes alakulat, összesen 52-ben. A második legaktívabb játékos ebből a szempontból a Liverpool egyiptomi sztárja, Mohamed Szalah (46), a harmadik pedig az egy az egyekben különösen erős kolumbiai balszélső, Luis Díaz (36). 

???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????’???? ???????????????????????????????? ???????????????????????????? ????

It was a busy summer for Liverpool, especially when it came to signing midfielders.

Two months in, @SamMcGuire90 scrutinises the data behind the rebuild so far ????????https://t.co/Y6CnmW0qjl#LFC

— Opta Analyst (@OptaAnalyst) October 19, 2023

Szoboszlai akkor is a lista élén áll, ha 90 perces átlagra bontjuk a teljesítményét (6,5). A játékpercekkel korrigált mutatóban az uruguayi középcsatárt, Darwin Núnezt (6,4) és Szalah-t (6) előzi. Teszi mindezt úgy, hogy az előző idényben, Lipcsében mutatott számaihoz képest a 90 percre jutó xG-je 0,20-ról 0,07-re esett vissza, és a várható gólpasszainak meccsátlaga (xA/90 perc) szintén jelentősen csökkent, 0,30-ról 0,20-ra. Mindez nemes egyszerűséggel abból fakad, hogy az ellenfél kapujától jóval messzebb van a pályán elfoglalt átlagos pozíciója. McGuire ezen a ponton felvillantja annak is a gondolatát, mennyivel hatékonyabb lehetne Jürgen Kloppék támadójátéka, ha Szoboszlai a jelenleginél szabadabb szerepkört kapna a német menedzsertől.  

Ám a Liverpool egyensúlya szempontjából jelenleg sokkal fontosabb, hogy a magyar játékos betöltse azt az űrt, ami a korábbi csapatkapitány, Henderson távozása után maradt. Ezt pedig még így is igen hatékonyan teszi. Miközben a védekezőmunkáját egyáltalán nem érheti kifogás, jóval hatékonyabban támogatja a támadásokat, mint elődje. A lipcseihez képest ugyan jelentősen csökkent, a 90 játékpercre jutó xA-ja most 0,20-as, az viszont még így is érezhetően nagyobb, mint Hendersoné volt az előző szezonban (0,14).

A megteremtett helyzetek számában, valamint a lövésekében, fejesekében pedig csaknem rádupláz az angol válogatott korábbi kapitányára: míg Szoboszlai kerek négyes átlagot hoz, Henderson 2,3-as mutatóval zárt a 2022–2023-as kiírásban. A magyar játékos ráadásul mindezt úgy éri el, hogy valamivel kevesebb labdaérintése és passza van, 58 a 67-hez képest, viszont pontosabbak az átadásai, 88 százalékban jó helyre passzol a Henderson-féle 85 százalékkal szemben. 

Szoboszlainak sikerült úgy átalakítani a […]





A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/10/21/opta-analyst-elemzes-szoboszlai-dominik-elismeres-liverpool-taktikai-fejlodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Sepsiszentgyörgyről távozó magyar válogatott futballista Ciprusra igazolt

Új klubjának honlapja szerint a 28 éves középhátvéd szerződése két idényre szól. Kecskés korábban az …