2024. szeptember 8., vasárnapMa Regina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Regina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nagyjából nulla a nemváltó sportolók olimpiai részvételének esélye

Hirdetés

Nagyjából nulla a nemváltó sportolók olimpiai részvételének esélye

A Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) a női úszósport védelmében tett jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság a 2022 nyarán bevezetett szabályokat megerősítve kizártaLia Thomast, a 25 éves amerikai transznemű úszót a most kezdődő párizsi olimpiáról.

Többen emlékeznek arra, hogy tavaly az úszó világkupa-sorozat Berlinben botrányba fulladt, miután a férfinak született Lia Thomas utcahosszal verte női vetélytársait.

Mint ismert, a nemzetközi szakszövetségek által meghatározott versenyszabályok szerint és előírások alapján indulhatnak (vagy nem indulhatnak) a sportolók a különböző tornákon és versenyeken. Ezek a szabályok azonban folyamatosan változnak. Az említett berlini úszóvilágkupa nyomán a Nemzetközi Úszószövetség gőzerővel kezdte keresni a megoldást a transz versenyzők számára, ennek eredményeként alkotta meg az úgynevezett open, azaz nyílt kategóriát mindazon úszók részére, akik ilyen vagy olyan okból nem indulhatnak az általuk önazonosnak érzett versenykategóriákban. A kísérlet azonban zsákutcának bizonyult, az 50 és 100 méteres számokban kiírt versenyekre ugyanis egyetlen sportoló sem adott le nevezést.

Hirdetés

Tokiói vízválasztó

Más sportágakban mással kísérleteztek. A 2021-ben rendezett tokiói olimpia előtt a súlyemelő-szövetségnél például a tesztoszteronszint volt a döntő szempont. Az itteni előírás szerint a meghatározott küszöbszint alatti értéket a verseny előtt 12 hónapon keresztül tartani kell, bár azt gyógyszeres úton is leszoríthatják. Ennek köszönhette az új-zélandi, férfinek született súlyemelőnő, Laurel Hubbard, hogy (az olimpiák történetében elsőként) elindulhatott szupernehézsúlyban. Számára végül nem hozott sikert az indulás, ugyanis a 125 kiló soknak bizonyult, és három rontott kísérlettel kiesett a versenyből.

Laurel Hubbard 2018. április 9-én az ausztráliai Gold Coaston

Laurel Hubbard 2018. április 9-én az ausztráliai Gold Coaston

Fotó: Dan Mullan / Getty Images Hungary

A tesztoszteronszint-mérés a tokiói világversenyen azonban elvágta az éremesélyektől a korábbi kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta, Caster Semenyát, aki mindig is nőként határozta meg magát. A sportoló hiába küzdött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018-ban bevezetett szabályozása ellen azzal érvelve, hogy ő csak hiperandrogenizmusban (a szervezetében jelen lévő férfihormonok magas szintjével összefüggő betegségben) szenved, hormonszintje miatt nem vehetett részt a játékokon.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/07/26/parizs-transznemuseg-olimpia-versenyszam-iranyelv-tesztoszteron/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Sepsiszentgyörgyről távozó magyar válogatott futballista Ciprusra igazolt

Új klubjának honlapja szerint a 28 éves középhátvéd szerződése két idényre szól. Kecskés korábban az …