2024. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2024.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Megvan a tizedik: drámai végjáték után Bajnokok Ligája-döntős a Győri ETO!

Hirdetés

Megvan a tizedik: drámai végjáték után Bajnokok Ligája-döntős a Győri ETO!

A sorsolás szeszélye folytán a világ jelenlegi két legjobb csapatából az egyik nem juthat be a döntőbe – ez volt Per Johansson, a győriek felkészítését szezon közben átvett svéd szakvezető mondandójának lényege az ETO és az Esbjerg összecsapását, no meg a teljes budapesti négyes döntőt felvezető médianapon. Az aktuális forma alapján akár még igaz is lehet a dánokra és a magyarokra nézve is hízelgőnek szánt meglátás, amelynek a Metz és a Bietigheim játékosai azonban már aligha örültek. 

A Győr számára azonban az idei négyes döntő kevésbé a világ legjobb csapatait jellemző egész szezonos diadalmenet méltó lezárásáról szól. Sokkal inkább a 2023–2024-es idény megmentéséről! A zöld-fehérek ugyanis előbb elbukták a Magyar Kupa döntőjét, majd a bajnokságot is a Ferencvárossal szemben. Így az ETO-val 2004 óta, azaz húsz év elteltével először eshet meg, hogy trófea nélkül zár egy idényt – hacsak nem alkot maradandót hétvégén az MVM Dome-ban. 

Motivációból egyik oldalon sem lehetett hiány. Az ETO 2015 kivételével az összes négyes döntőben szerepelt (2014 óta ez a formátum, így a hétvégén tízéves jubileumot is ünnepel az EHF). Sorozatban négyszer (2014, 2017, 2018, 2019) megnyerte a BL-t, kétszer ezüstérmes lett (2016, 2022), illetve tavaly és három évvel ezelőtt a harmadik helyen zárt. 

Hirdetés

Az Esbjerg 2022-ben jutott be először a legjobb négy közé, ezt pedig tavaly és idén is megismételte. Az első megméretésen éppen a Győrtől kapott ki (32–27), az előző kiírásban pedig a Ferencváros törte össze a dán döntőről szóló álmokat – az utolsó másodpercben Emily Bölk bombájával. Ilyen szempontból bőven lett volna miért törleszteniük a hét év elteltével a négyes döntő után elköszönő Jesper Jensen tanítványainak. A lelátó többségében ETO-érzelmű népe abban bízhatott, hogy ez eddig egyszer sem sikerült a dánoknak: a két csapat korábbi hat Bajnokok Ligája-meccséből mind a hatot a magyar együttes nyerte. 

Hogy a hetedikért alaposan meg kell dolgozni, legkésőbb a negyedik percre egyértelművé vált. 3 perc 45 másodperc állt az órán, és Johansson máris időt kért – méghozzá 3–0-s Esbjerg-vezetésnél. Az idei négyes döntő első gólját hetesből Nora Mörk szerezte, aki csakhamar rá is duplázott, ezúttal már akcióból. Érdekes játékvezetői felfogás bontakozott ki a szemünk előtt, amely egyidejűleg engedte a kemény védekezést, és nem igazán foglalkozott a lépések számlálásával… 

Az időkérés után aztán apránként feltámadt az ETO, Ana Gros és Estelle Nze Minko főszereplése mellett a 10. percnek már 5–5-ről futottak neki a felek, ráadásul a dánok mind hosszabb gólcsendbe burkolóztak. A 12. percben Győri-Lukács Viktória találatával összejött a fordítás is, négygólos zöld-fehér rohammal már 6–5-re vezetett a magyar csapat. 

Pushing the comeback ✨???????? ????????????????????✨ #ehfcl #clw @audietokc_gyor pic.twitter.com/Pgn2LUMIIJ

— EHF Champions League (@ehfcl) June 1, 2024

Érett lassan egy időkérés Jensentől is, de mielőtt rászánhatta volna magát, csapata kilenc perc elteltével véget vetett a gólcsendnek – ezúttal is Mörk volt eredményes hetesből (6–7). Fodor Csenge kétperces kiállítása miatt ráadásul emberelőnybe is került, ezt azonban lehozta újabb kapott találat nélkül az ETO. Jelentős különbség mutatkozott ekkor már a kapusteljesítményekben is, míg a győri páros a 40 százalékos hatékonyságot karcolta, az Esbjerg mindössze 24 százalékos védési hatékonyságot tudhatott magáénak. Az egyenlítés azonban Sandra Toft bravúrjai ellenére is összejött a dánoknak, így a 20. percben ismét egál állt az eredményjelzőn (7–7). 


Győri-Lukács Viktória


18

Győri-Lukács ViktóriaGaléria: A BL-döntő a tét: Győr vs Esbjerg(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Ezúttal a győri támadójáték akadt meg, apránként a dán gólcsendet is túlszárnyalva. A 23. percben Sanna Solberg találatával fordított is a piros mezes alakulat (8–7). Ellépni azonban nem tudott Jensen időkérése után sem: végül tízperces rossz sorozat végére tett pontot Szöllősi-Schatz Nadine, 8–8-ra módosítva az állást. Ezekből a momentumokból is látszott, istenigazából egyik fél sem tudta ráerőltetni az akaratát a másikra, többnyire az ellenfél kihagyott helyzeteiből éltek mindkét oldalon. 

A szünet előtti percekből így is a Győr jött ki jobban, sorozatban három Toft-védésre három magyar gól volt a válasz: Kari Brattset Dale, Nze Minko, majd De Paula vette be a dán kaput (8–11). Az előny pedig azzal együtt is kitartott, hogy a véghajrára De Paulát ütésért két percre kiszórták. Sőt, nemhogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kezilabda/2024/06/01/esbjerg-gyori-eto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat-nyolc hét kihagyás helyett több mint ezer nap után tért vissza sérülésből az NBA egyik legnagyobb ígérete

Nem sokan hitték volna egy évvel ezelőtt, hogy a 2017-es játékosbörze második helyén kiválasztott Lonzo Ball …