2024. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2024.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tizenkét évesen megfogadta, vagyonából semennyit sem ad az édesanyjának

Hirdetés

Tizenkét évesen megfogadta, vagyonából semennyit sem ad az édesanyjának

Az utolsó nyári délelőtt kvízeztünk. Azt már megszoktuk, hogy a Libri Kiadói Csoport kötetbemutatóin nincsenek szigorú ültetési szabályok, ahogy azt is, hogy a szervezők sorszámokat sem osztogatnak. A Jurányi Házba belépve ez most másképp alakult. Most volt, itt volt. A szervezőktől kaptunk egy sorszámot, még nem tudva, miért. A színházterembe lépve a helyiségben több asztal volt, mindegyiken egy papírlap, rajtuk egy szám, körülöttük székek. Az én „jegyem” a négyes asztalhoz szólt.

Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója

Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója

Fotó: Szollár Zsófi / Index

A jelen lévő újságírókat Orosz Anett PR-vezető köszöntötte, aki elmondta, hogy a Libri Kiadói Csoport ezúttal rendhagyó módon, játékkal ismerteti a 2023-as év második félévének könyvújdonságait. Ezáltal játékosan szakadhatunk ki a mindennapokból. Az első feladvány ceremóniamestere Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója volt. A csapatok kérdéseket olvashattak a kivetítőn, a tippjeiket pedig az asztalon lévő papírra kellett írniuk.

Hirdetés

Mindegyik kérdés megtippelésére egy perc állt rendelkezésünkre. A helyes válaszok ismertetése eztán nemcsak azért volt izgalmas, mert vártuk, vajon jól tippeltünk-e, hanem azért is, mert roppant érdekes és hasznos információkat tudtunk meg. Például azt, ha a Libri Kiadói Csoport összes, 2023-ban kinyomott könyvét – dominószerűen – egymás mellé tennénk, összesen 252 kilométert tehetnénk meg a Nyugati térről. Ez a távolság pontosan annyi, amennyi ahhoz szükséges, hogy 

eljussunk Nádas Péterhez GombosszEgre vagy Búcsúszentlászlóra, ahol Bödőcs Tibor gyermekkorában élt.

És így tudtuk meg azt is, hogy összesen 39 szakember munkája kell ahhoz, amíg egy könyv a szerzőtől eljut az olvasóig. A folyamat öt részre osztható, első a szerző, akit a kiadó követ – amelyben az ügyvezető igazgatón túl mások mellett kiadásvezető, ügynök, HR vezető, projektes, műfordító, műszaki szerkesztő és illusztrátor is dolgozik. Eztán jön a nyomda, ahol mások mellett árkalkulátor, beszerző, gépmester, kötészeti munkatárs tevékenykedik. A kötet innen megy a könyvesboltokba – az online és offline boltokba, bolthálózatokba –, ahol az olvasó megvásárolhatja a könyvet.

Nem nézte jó szemmel

A második körben Isabel Allende: Violeta, Jeroen Olyslaegers: Vadasszony, Jánossy Lajos: Örök hely és mindenhol idő, Frans De Waal: Mások és Hatvany Helga: Viharos idők című könyvek borítóját vetítették a vászonra. Békési Anita, a Park Kiadó munkatársa ismertette a játékszabályokat, ami az volt, hogy ki kellett találni, hogy az elhangzott könyvrészlet melyik könyvből származik. A játék megálmodói hagytak kapaszkodókat, amelyek alapján egyszerűbb volt a dolgunk.

A harmadik felvonást Pál András, a Helikon Kiadó sajtóreferense vezette le. A kivetítőn négy képet láthattunk, és azt kellett kitalálni, melyikükre vonatkozik az állítás vagy kérdés, amelyet feltettek. Ismét egy percünk volt kitalálni. Érdekes volt azon agyalni, hogy

12 évesen ki fogadta meg, hogy vagyonából semennyit sem ad az édesanyjának, amiért a nő nem nézte jó szemmel a pályaválasztását.

ZS 4162

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Ezt követően a csapatok ismét azon gondolkodhattak, hogy a felolvasott szöveg melyik könyvből való. Okszana Vaszjakina: Seb, Bibók Bea: Ellopott gyerekkor, Luiz Schwarcz: Légszomj, Paolo Giordano: Tasmania és John Banville című műve szerepelt a játékban.

Az utolsó – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/30/libri-kiadoi-csoport-2023-konyvek-sarkozy-bence/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Folytatódik a többmilliós per, ami arról szól: számít-e egy vessző a mondatban

„Vesszőper” – így hivatkoznak többen a Líra Kereskedelmi Kft. és a Fővárosi Kormányhivatal jogi csatározására. …