Mészáros Zoltán, a húszéves korára európai rangú kulturális eseménnyé nőtt VeszprémFest megálmodója és igazgatója immár második éve gasztrofesztiváljával is a minőségre fogékony közönséget célozza meg. A térség ízvilágát bemutató Balaton Wine & Gourmet fesztivál ötletgazdájaként büszkén meséli, hogy 2023. szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk hazai és nemzetközi gasztrosztárokkal, Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és csak itt kóstolható francia, valamint argentin kulináris csúcsteljesítményekkel.
Mészáros, aki a VeszprémFest és a Balaton Wine & Gourmet mellett „civilben” hotel és étteremtulajdonos, magánemberként is azt vallja, hogy a gasztronómia – a zenéhez hasonlóan – képes felülírni a nyelvi határokat. Ízlelőbimbókkal és némi kulturális nyitottsággal ugyanúgy méltányolhat egy-egy kitűnő fogást, zamatos bort, nemes pálinkát egy kínai, perui, mint egy francia, argentin vagy magyar ínyenc.
![DA403308 V k](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5079/50796/507966/50796607_d5d42ea8e2a968db1fa332f3db80ae60_wm.jpg)
A Balaton Wine & Gourmet alapvető hangsúlyát a balatoni bor- és gasztrokultúrára helyezték, de a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt gasztronómiai eseményeként nemzetközi kulináris és kulturális kitekintést is tesz.
Kulináris világbajnokság
Tavaly óriási sikert aratott Veszprémben a japán és a spanyol gasztronómia, és bebizonyosodott az is, hogy az ínyenc közönséget erősen érdekli a hazaihoz képest egzotikus kínálat. Idén talán a világ egyik legelismertebb kulináris nagyhatalma, a francia gasztronómia mellett az argentin ízekkel ismerkedhetnek a fesztivál vendégei a felnőtt és a családi programokon is Veszprémvölgyben.
A két földrajzilag és kulturálisan is egymástól távol eső ország között egyértelmű kapcsolatot jelent egy mélyvörös bort adó szőlőfajta, a malbec. A franciaeredetű szőlő is bizonyítja a régi mondás igazát a próféták és szülőhazájuk között, hiszen a belőle készülő nedűk az argentin borászat révén váltak világhírűvé. Arról, hogy nem érdemtelenül, egy malbecmesterkurzuson győződhetnek meg a hazai szakemberek – és természetesen a minőséget kedvelő amatőr borkedvelők is.
A felsőfokú malbeckurzust a tavalyi magyar és az idei lengyel nemzetközi sommelier-bajnokság győztese, Sebastian Giraldo tartja. Mint ez a neve alapján sejthető, a Sauska Pincészet márkanagykövete apai ágon a dél-amerikai borászhagyományok örököse, aki magyar édesanyja révén döntött úgy, hogy a római korban gyökerező magyar borkultúrát is megismeri.
Mészáros Zoltán elmondta, hogy a fesztivál rangja meggyőzte Argentína magyar nagykövetségét is, ahol sokat segítettek a legjobb szakemberek felkutatásában. Ennek köszönhető többek között, hogy az argentin emberek számára szinte kultikus fogyasztási cikknek számító yerba mate teával kapcsolatos autentikus hagyományokba egy húsz éve Franciaországban élő, de az argentin teahagyományokhoz szívből ragaszkodó sommelier, Carolina Vincenzoni vezeti be a veszprémi fesztiválozókat.
Az argentin nap
Szeptember 23-án, szombaton 12:00-től a fesztivál egyedülálló helyszínén, a jezsuita templomban a csúcsgasztronómia szerelmesei számára kínál világszínvonalú lehetőséget az ország konyhájának legkiválóbb ételeit bemutató élményebéd, melyet Carito Lourenço prezentál. Carito gasztrotörténelmet írt hazájában, ő volt ugyanis az első női séf Argentínában, aki Michelin-csillagot szerzett a Fierro étterem számára. Ötfogásos menüje […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!