2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kezd eldurvulni a helyzet az Operaházban

Hirdetés

Kezd eldurvulni a helyzet az Operaházban

Az Index információi szerint Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke levélben fordult Főző Virághoz, a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyetteséhez, mert azt a panasz érkezett hozzá az Operaház sztrájkoló dolgozóitól, hogy 

a MÁO a sztrájk időtartamára szünetelteti a biztosítási jogviszonyukat.

Hirdetés

A levél szerint: „A fenti eljárás az alábbiak alapján jogsértő. Az 1989. évi VII. törvény a sztrájkról 6. § (4) A munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni.”

A szakszervezeti vezető kéri a főigazgató-helyettest, hogy azonnal intézkedjen a törvényes rend helyreállítására. Bárány Balázs Péter az Indexnek elmondta, hogy ez a lépés több száz embert is érinthet, továbbá a bűncselekmény, illetve visszaélés gyanúját is felveti, ezen paragrafusok alapján: 

„A KÖLTSÉGVETÉST KÁROSÍTÓ BŰNCSELEKMÉNYEK

Társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés

Btk. 395. § (1) Aki társadalombiztosítási ellátás, vagy az államháztartás alrendszereiből jogszabály alapján természetes személy részére nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy a valós tényt elhallgatja, és ezzel kárt okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaéléssel okozott kárt a vádemelés előtt megtéríti.”

A vasárnapi Máté-passió is veszélyben 

Mint arról az Index folyamatosan beszámol, a Magyar Állami Operaházban negyedik napja tart a sztrájk. A meghirdetett előadások vagy csonkán, illetve kórus és zenekari kíséret nélkül mennek, vagy a meghirdetetthez képest más mű kerül színre – szintén csonkán, zongorakísérettel. A nézők tömegesen hagyják el az előadásokat, illetve váltják vissza a jegyeket. 

A ma esti előadásról – annak fényében, hogy a műszak és a díszletmunkások sztrájkja miatt még mindig a Don Giovanni díszlete áll a színpadon – ezt posztolták: „A ma esti teltházas Hunyadi-produkció szcenírozott formában biztosan nem valósulhat meg, ám remény van arra, hogy az énekkar és a zenekar közreműködésével koncertelőadás formájában megvalósíthassuk. A kitűzött magánénekesek készen állnak, a legjobb hazai művészekkel biztosan találkozhatnak tehát, de a déli helyzet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/22/magyar-allami-operahaz-sztrajk-biztositasi-jogviszony/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …