2024. december 21., szombatMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 413,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 445,00 Ft
2024.12.21. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 413,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 445,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Erény, virtuozitás, művészi ízlés: az étterem, ahol szó szerint magasan van a léc

Hirdetés

Erény, virtuozitás, művészi ízlés: az étterem, ahol szó szerint magasan van a léc

Csak annyira foglalkozom Budapest építészeti kérdéseivel, amennyire mások is. Átlag városlakóként nyilván érzékenyen reagálok a kirívóan eltérő, mondanám szokatlan, a város eddigi megszokott szövetétől eltérő épületek megjelenésére – mint amilyen a MOL Campus
is, ami torony, de lehet, ha több ilyen magas épület állna Budapesten, akkor kevésbé érezném feltűnőnek, magányosnak.

Lehet, azért idegenkedem a torony látványától, mert esténként távoli villogó vörös fényeivel olyan váratlanul jelent meg budai erkélyem látóterében, hogy még szoknom kell. De ha már ilyen bensőséges kapcsolatba kerültünk, a torony meg én, akkor gondoltam, meglátogatom, felliftezek a tetejére, ott egy étterem, a huszonnyolcadikon, és onnan próbálok visszanézni, megtalálni hűlt helyemet távolba vesző erkélyemen. Távcsővel talán sikerülhetne, de így szabad szemmel a nesztelen suhanó liftből aligha.


Virtu étterem


9

Hirdetés

Galéria: Virtu, az étterem, ahol szó szerint magasan van a lécFotó: Vajda Pierre / Index

Étterem a magasban

Kilépve a liftből az elém táruló látvány nem mindennapi. Kiváltképp azért is, mert ebből a szokatlan szemszögből nézve soha nem láthattam még a várost ilyen hívogatóan kiterülni, felkínálva magát a fürkésző tekintetnek. Régi sétarepülések emlékét idézi, ahogy a LI–2-es finoman megbillentve szárnyát északnyugatnak fordulva szembe kapja a Duna ezüst csíkját.

A világon sok helyütt vannak panorámaéttermek. S hogy mondjak rögtön egy igazán híreset, a Jules Verne étterem az Eiffel-torony második emeletén, százhuszonöt méter magasságban. Berlinben, Londonban, New Yorkban is van. Lehet, hogy csak én vagyok így ezzel, de engem nem igazán vonzott a magasban étkezés élménye. Ha meg akarnám pontosan fogalmazni, miért nem, azt mondanám, hogy attól féltem, hogy a lélegzetelállító látvány elvonhatja az étkezéshez szükséges figyelmemet. De azért jártam már néhányban.

Korábbi tapasztalataim nyomán ébred bennem a gyanakvás, hogy a kivételes helyszín nem biztos, hogy kivételes minőségű kulináris teljesítménnyel párosul, mintha a szemkápráztató körülmények feledtetni tudnának egy esetleges gyengébb konyhai teljesítményt. Az a kérdés, hogy miként lehet az éttermet a magasban úgy üzemeltetni, hogy kivételes adottságaihoz méltó minőségű kulináris élménnyel szolgáljon.

Magasan van a léc: szó szerint.

Belsőépítészetileg pazar, többdimenziós látvány, tapintás, térérzékelés együttese kápráztatja az ide belépőt, ha már kiélvezte a suhanó liftben a város fölé emelkedés nyújtotta bizarr érzést. Halk neszezés, pezsgőspoharak csilingelése, a nemes fával borított falak és buja növényzet között elvesző finom morajlás és a mindenünnen belátható körpanoráma.

Fény és fény, mintha a levegőben lebegnénk. A több teremből álló teljes emeleti építmény szinte körbejárható, kivétel a látványkonyha, az a kulináris panoráma része. Angol klub lehet ilyen, ahol bárhova ültetnek, a helyiség jellemzői minden irányból élvezhetők, miközben az asztalok megfelelő intimitást biztosító távolságban vannak egymástól. Az impozáns, félkörívben húzódó bárpultnál akár James Bond is ülhetne, nem csodálkoznék.

Miután kiálmélkodtam magam, leülök egy asztalhoz. Nem ér csalódás: az abrosz érintése, minden asztali kellék, a közelről is megszemlélhető, tapintható fahajlítások azért vannak, hogy ráhangoljanak az elkövetkező élvezetekre.

Süllő chevice, kicsit másként

Szemlátomást a szerviz is felnőtt a körülményekhez. Alig ülök le, próbálom befogadni a látottakat, amikor friss vízzel kínálnak, étlapot tesznek elém, és ha el távolodik is az asztalomtól a felszolgáló, érzem, figyeli minden rebbenésemet.

Akkor vágjunk bele: kezdetnek legyen frissen az Adriáról érkezett tengeri süllő ceviche. Gondolnám, hogy az öntet – „leche de tigre”, amit „tigristejnek” mondanék – lényege, hogy hagymás, lime-os, fokhagymás, hal és halalapléből, nem sorolom tovább, készül, már amennyiben autentikus cevichéről van szó. Mindazonáltal, ha mégsem „tigristejben” fürdik a nyers halhús, ahogy itt tapasztalom, akkor is érvényes verziónak tekinthető: az apró mangókockák, az avokádóolajos citrusos dresszing teszik a dolgukat, valójában egy nagyon ízletes marinált halsaláta, amibe bevillan egy kis fermentált jalapeno, szelíden pikáns ízt kölcsönözve az öntetnek. Valójában a mangó édessége hozza egyensúlyba, amely krémpöttyökként is jelen van a kompozícióban, hogy vizuálisan is összeforrjon a pisztrángikrák csillogó gömböcskéivel.

A süllőkockák finoman, savérintetten helyezkednek el a tatáros tálalásban. A tetején zsázsa, baby koriander, körben frissítő petrezselyemolaj, itt-ott felbukkannak opálos csillogású apró zselékockák, amelyek a hal csontjából főzött leves sűrítményei, értékes kollagéntartalmakkal, koncentrált ízekkel. A kristályos üvegtányérban elhelyezkedő fogás mintha a miliő transzparens mivoltát ismételné kisebb méretben. Az édesburgonyachips amolyan ropogós kiegészítője a fogásnak, a tudatos kímélő étkezések híveit csábíthatja, én is örömmel ropogtatom.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/09/23/virtu-etterem-budapest-mol-campus-sullo-wagyu-hortobagyi-palacsinta-gasztronomia-pierre-kostolgat-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ez már tényleg egy átütő Csurka-reneszánsz?

Már most számos résztvevője van a Csurka István-szobor körüli botránynak. A december hetedikei átadó eseményen …