2024. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2024.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Cigarettával a kezében énekel Matolcsy György, s erre nem kevesen kíváncsiak

Hirdetés

Cigarettával a kezében énekel Matolcsy György, s erre nem kevesen kíváncsiak

Az Elfajzott művészet II. előképe az 1937-es, azonos nevű müncheni kiállítás, amely annak idején Joseph Goebbels náci propagandaminiszter utasítására jött létre, azzal a céllal, hogy kifigurázzák és nevetségessé tegyék a huszadik század első harmadának izmusait, azokat a műalkotásokat, amelyek esztétikájukat tekintve nem illettek a nemzetiszocialisták által propagált emberképbe, és amelyeket végső soron megsemmisítésre szántak.

Nincs minden rendben

A Bartók Béla úti Godot Galériában csütörtökön megnyíló kiállítás anyagát természetesen senki sem akarja megsemmisíteni, annyiban mégis párhuzamot lehet vonni a 87 évvel ezelőtti és a mostani esemény között, hogy az Elfajzott művészet II. művészei is a hivatalos kánon peremén vagy azon kívül alkotnak.

Például drMáriás, akinek azt az ikonikus festményét láthatjuk Kozák Gábor galériatulajdonos, egyben kurátor kiállítótermében, amelyikről még a The Wall Street Journal is megemlékezett. A kép címe: 

Hirdetés

Matolcsy György Rousseau műtermében unortodox dalt énekel.

Matolcsy 2013 óta áll a Nemzeti Bank élén, korábban Orbán Viktor kabinetjében a gazdasági miniszteri posztot töltötte be. A festmény címe – a WSJ szerint – arra utal, hogy a jegybank elnöke előszeretettel nevezi pénzügyi politikáját unortodoxnak és szokatlannak.

Matolcsy György Rousseau műtermében unortodox dalt énekel

Matolcsy György Rousseau műtermében unortodox dalt énekel

Fotó: drMáriás

A festmény Matolcsyt éneklés közben örökítette meg, miközben a lábánál egy macska áhítattal figyeli gazdáját. A klasszikus portrék stílusában, a háttérben tájkép látható akácokkal, vagyis a magyar vidék legmagyarabb fáival, ha úgy tetszik, a növényvilág hungarikumaival. A távolban egy üres falu, ahogy a The Wall Street Journalnek drMáriás jelzi, mindez azt mutatja, hogy nincs minden rendben”.

A festmény a XIX. századi francia festő, Henri Rousseau kissé naiv, gyerekes, már-már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/21/wall-street-journal-drmarias-kiallitas-godot-galeria-matolcsy-gyorgy-festmeny-rousseau/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Folytatódik a többmilliós per, ami arról szól: számít-e egy vessző a mondatban

„Vesszőper” – így hivatkoznak többen a Líra Kereskedelmi Kft. és a Fővárosi Kormányhivatal jogi csatározására. …