2024. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2024.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Beleléptünk a világ leghíresebb festőjének képeibe

Hirdetés

Beleléptünk a világ leghíresebb festőjének képeibe

Claude Monet munkássága a magaskultúra, a műgyűjtők és a képzőművészetet kedvelők mellett az átlagembert is megszólítja: a festő olyannyira elterjedt a popkultúrában (is), hogy szinte csak az nem hallott róla vagy látott tőle képet, aki a föld alatt él. A talán valaha volt legnépszerűbb impresszionista festőt, a Tavirózsák-sorozat alkotóját most Budapesten, egy immerzív kiállítás keretében ismerhetik meg közelebbről a látogatók.

Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé váltak az immerzív, (szinte) minden érzékszervre ható, interaktív tárlatok, ez alól pedig a Monet-kiállítás sem kivétel. A BOK „C” Csarnokában a hivatalos megnyitó előtti sajtóeseményre tucatjával érkeztek a vendégek, hogy elsőként tapasztalhassák meg a francia festő varázslatos világát.

Alkotásra született

Claude Monet 1840 novemberében született Párizsban, a műkereskedők negyedében. Sorsa, mondatni, a születésekor eldőlt. Már az iskolában telerajzolta a füzeteit, első bevételei karikatúrákból származtak. Tanárai szerencsére hamar felismerték a fiúban rejlő tehetséget, majd Eugène Boudin vette a szárnyai alá: ekkor minden a színek felfedezéséről szólt. Monet később a párizsi Academic Suisse-ben, Constant Troyon keze alatt pallérozódott.

Hirdetés

Az impresszionizmus útján azonban csak az 1860-as években, algériai katonai szolgálatából hazaérve indult el.

A kiállítás első két terme amolyan felvezető részlegként funkcionál: Monet karrierjének kezdetét, technikáját, szín- és fényhasználatát mutatja be fotók és szöveges ismertetők segítségével. A látogatók megtudhatják, hogyan szerette meg a festő a színeket, és hogyan mozgatta az árnyalatokat a tájban – a tájban, ami elbűvölte, és arra késztette Monet-t, hogy megörökítse. Az impresszionisták egyébként is a szabad térben alkottak.

Mivel a fekete a teljes sötétségnek felelt meg, festőknek, köztük Monet-nak is egész egyszerűen eltűnt ez a szín a palettájáról.  Az árnyékokat lilával festette meg, emiatt violamániásnak is hívták. 



19

Galéria: Claude Monet: The Immersive Experience néven nyílt kiállításFotó: Tövissi Bence / Index

Egy új korszak

Az idővel együtt változott a világ is, fejlődött a technológia, a XIX. század elején pedig megjelent a fényképészet, amely akarva-akaratlanul is megváltoztatta a festőművészetet. Részben a fotográfia térnyerése miatt döntöttek úgy a festők, hogy

a világot nem úgy örökítik meg, ahogyan van, hanem amilyen benyomást, azaz impressziót kelt.

Az impresszionizmus elnevezés is ekkor született: a kifejezés a valóság e szubjektív látásmódjából ered.

Claude Monet élete második felét az észak-francia településen, Giverny-ben töltötte. A környezet meghatározó volt művészete szempontjából, hiszen ezeket a fákat, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/10/17/monet-impresszionizmus-kiallitas-immerziv-tarlat-kepzomuveszet-festeszet-bok-csarnok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyar Péter 2,4 millióért megvette a pisztolyos Orbán Viktort és őt ábrázoló képeket

A 14. Art Market Budapest egyik legfrekventáltabb standja a Bartók Béla úti Godot Galériáé, amely …