2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Válaszolt a VOSZ a GVH-nak: nem nyerészkedésből emelnek árat a boltok, hanem mert anélkül a földbe állnának

Hirdetés

Válaszolt a VOSZ a GVH-nak: nem nyerészkedésből emelnek árat a boltok, hanem mert anélkül a földbe állnának

Hosszú közleményben válaszolt szerdán a Gazdasági Versenyhivatal élelmiszerüzleti ár-razziáira a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Röviden az a lényege, hogy az áremelések mögött nem nyerészkedés áll, hanem az, hogy a boltok csak így tudják a felszínen tartani magukat.

A dolog előzménye, hogy február 8-án razziába kezdett az élelmiszerüzletekben a GVH, hogy „megtalálja az áremelkedések okát.” A gyorsított ágazati vizsgálatokról Gulyás Gergely kedden azt mondta, a gyorsított ágazati vizsgálatok sora „professzionális, minden befolyásolástól mentesen zajlik”. Rigó Csaba Balázs GVH-elnök szerint már a határozott fellépésüknek is van visszatartó ereje, önmagában ezzel is képesek a lakosságra nehezedő inflációt mérsékelni. Az árstopos razziák közvetlen előzménye az volt, hogy a hazai élelmiszergazdaság gyakorlatilag minden fontos szereplője, még a kormányhoz hűek is közös nyilatkozatban kérték az ársapkák kivezetését.

Gulyás Gergely: Nagyobb az árstopok előnye, mint a hátránya

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elment a GVH-hoz, és megállapította, hogy nem ők a hibásak.

Hirdetés

A VOSZ azt írja, hogy a hazai cégek jövedelmezősége valószínűleg nem nőtt jobban sem a korábbi időszakokhoz képest, sem az európai átlagos értékekkel összehasonlítva, sőt sok esetben ezek alatt maradhatott. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ugyan itthon a bruttó működési eredménye és vegyes jövedelme (BME) közel 34 százalékot emelkedett 2021 azonos időszakához képest, ami duplája az EU átlagnak és a legmagasabb az európai közösségben, de ez nem veszi számba az adózást, értékcsökkenést, amortizációt, szóval nem ad teljes képet a cégek állapotáról.

A nehézségek:

  • 2021-ben mintegy 860 milliárd forint volt a vállalati adóteher,
  • azóta nőttek az adókulcsok, jött az extraprofit-adó, 2022-ben a fenti összeg meg is duplázódhatott, ágazati szinten akár veszteséges is lehet a tavalyi év,
  • 2023-ban a kormány csak társasági adóból 35 százalékkal magasabb bevétellel számol,
  • „tavaly adóból 100 milliárddal többet fizethetett be az ágazat, mint 2021-ben, míg az idei befizetés elérheti a 250 milliárdot is (a kormányzat jelenleg 205 milliárddal számol)”,
  • a beszerzési költségek a boltoknál bőven 20 százalék feletti mértékben növekedhettek,
  • rezsiszámla növekménye az ágazatban háromszoros energiadrágulással számolva: 472 milliárd,
  • benzinárak: 78 százalékos növekmény – további 160 milliárdnyi többletkiadás.

A VOSZ megjegyzi, hogy segítséget jelentett, de nem tudta ellensúlyozni a nehézségeket a kormányzat 8 milliárdos támogatási programja. Mindezek eredményeként 2022-ben több ezer bolt bezárás indult el, vagy zárult le.

A VOSZ szerint az élelmiszerboltok azért emelnek árat, hogy tartalékot képezzenek, mert a kockázatos nemzetközi folyamatok miatt bármikor további elvonásokra kényszerülhet a kormány. A közlemény ennél még sokkal több részletbe belemegy, akit érdekel, itt elolvashatja.

Ezzel zárul:

„A magyar infláció egészségtelenül magas, ezért közös munkával, összehangolt cselekvéssel minél előbb a fenntartható szintre kell csökkenteni. Az infláció elleni fellépésnek semmiképpen nem lehet eszköze az értékteremtő és az elosztható jövedelmeket létrehozó, a társadalmi költségeket finanszírozó, az embereknek munkát biztosító vállalkozások nehéz helyzetbe hozása, gyanúsítása, sokkal inkább a komoly és felelős szakmai párbeszéd!”

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230215_VOSZ_GVH_aremeles_inflacio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csalók hirdetnek a Mol nevében befektetéseket

Csalók hirdetnek a Mol nevében befektetéseket

Csalók élnek vissza a Mol nevével – közölte az olajtársaság. A Facebook-oldalukon közzétett posztban azt …