2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százötvenmillió forintra bírságolta az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A két cég 2015-2018 között valótlan információt tett közzé öt terméke – négy fehérjepor és a Zero Bar fehérjeszelet – összetevőiről azok címkéjén, valamint a népszerűsítésükkor – derül ki a szervezet július közepén meghozott határozatából.

A két vállalkozás egyebek mellett ilyen állításokkal kellette a termékeit:

  • megemelt, 88 százalékos fehérjetartalom,
  • alacsony zsírtartalom,
  • szénhidrát 0,55%,
  • hozzáadott cukor nélkül.

A vizsgált kijelentések túlnyomó többsége azonban nem felelt meg a valóságnak.

A GVH az indoklásában jelezte, hogy bár jogszabályok bizonyos tűréshatáron belül lehetővé tesznek eltéréseket a tápértékek feltüntetett és tényleges tartalma között, a tápanyagtartalom nem térhet el olyan jelentős mértékben a címkén feltüntetett értékektől, hogy az a fogyasztókat megtévessze.

A hírről beszámoló Világgazdaság emlékeztetett: a GVH korábban már számos alkalommal bírságolt hasonló gyakorlatok miatt, ám az ezekben az ügyekben kiszabott bírságokat többszörösen meghaladja a BioTech termékek esetében kiszabott összeg. A hivatal súlyosbító körülményként értékelte a vizsgált termékek bizalmi jellegét, a jogsértés időtartamát és az érintett fogyasztók széles körét.

„Figyelemre méltó azonban, hogy a bírságösszeg kalkulálásakor számos enyhítő tényezőt is bírságcsökkentéssel jutalmazott a GVH” – mondta Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője a lapnak.

A megbüntetett vállalkozások által vállalt utólagos megfelelési program 20 százalékos bírságcsökkentést ért. Ezenkívül a jogsértés beismeréséért szintén 20 százalékkal, valamint a jogsértés körülményeinek tisztázásáért és jogorvoslatról való lemondásért cserébe ugyancsak további 20 százalékkal, összesen tehát 60 százalékkal mérsékelte a bírság mértékét a versenyhivatal, amelynek azonban az árbevételi adatok miatt így is meglehetősen vastagon fogott a tolla.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200804_gvh_buntetes_biotech_usa_jlm#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei

30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei

Mészáros Lőrinc érdekeltségei közül utolsóként a ZÁÉV Zrt. is beszámolt a tavalyi teljesítményéről, így kiderült, mennyi nyereséget értek …