2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Súlyos bírságot szabott ki az MNB a Mészáros Lőrinchez köthető biztosítóra

Hirdetés

Súlyos bírságot szabott ki az MNB a Mészáros Lőrinchez köthető biztosítóra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT) a kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt jogsértések miatt, emellett a jegybank elutasította a biztosító helyreállítási tervét és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot.

Az MNB pénteken, tőzsdezárás után kiadott tájékoztatása szerint a január 6-án benyújtott helyreállítási tervet azzal az indokkal utasították el, hogy az abban szereplő egyes lényeges adatok megalapozatlannak bizonyultak. Így a terv nem volt alkalmas annak érdemi alátámasztására, hogy a CIG EMABIT a jogszabály által előírt határidőben helyreállítsa a szavatolótőke-megfelelését. Szavatolótőke-helyzetének rendezéséig a biztosító nem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, és nem fizethet osztalékot.

A jegybank a szintén pénteken publikált másik határozatában egyebek mellett kötelezte a CIG EMABIT-ot, hogy az olaszországi piacon végzett tevékenységéhez kapcsolódóan alakítson ki és működtessen olyan, a jogszabályoknak megfelelően támogató kárrendezési folyamatot, amelyben a beérkező kárigényeket megfelelően kezelik, a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségeket teljesítik. Az MNB jogsértéseket állapított meg a termékbevezetési folyamattal kapcsolatban is. Emellett a CIG EMABIT-nak át kell dolgoznia információs rendszerét és át kell alakítania belső kontrollrendszerét.

A bírság mértékét súlyosbította, hogy a CIG EMABIT irányítási, belső kontroll- és kockázatkezelési rendszernek alapvető hiányosságai voltak az olaszországi kezesi biztosításainál, a jogsértés huzamosabb ideig állt fenn, és mindez jelentősen késleltette a biztosító ügyfelei számára a szolgáltatások teljesítését. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a biztosító megkezdte az MNB által feltárt hiányosságok egy részének korrekcióját – közölte a jegybank.

Hirdetés

A CIG olaszországi termékeinek forgalmazását 2019 októberében függesztették fel, miután kiderült: a biztosító több mint 300 millió euró erejéig rendelkezett viszontbiztosítási szerződéssel az Africa Re-vel, amelyről ez a társaság közölte, hogy hamisítvány.

A CIG EMABIT tulajdonosa a BÉT-en jegyzett CIG Pannónia Nyrt., a társaság legnagyobb részvényese 24,85 százalékos tulajdonrésszel Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus Global, másik nagy részvényese a Bayer Józsefhez köthető Vinton Vagyonkezelő Kft.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200327_Sulyos_birsagot_szabott_ki_az_MNB_a_Meszaros_Lorinchez_kotheto_biztositora#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Pár hónapon belül gondok lehetnek a Netflixnél

Pár hónapon belül gondok lehetnek a Netflixnél

Egyelőre nincs gond a Netflix kínálatával, de az év második felében már lehetnek problémák – nyilatkozott …