2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Strasbourgig mennek az árstop miatt a kis benzinkutak

Hirdetés

Strasbourgig mennek az árstop miatt a kis benzinkutak

Közel ötven kis, többségében családi vállalkozásban üzemelő benzinkút csatlakozott ahhoz a csoportos beadványhoz, amelyben a magyar állam ellen indítanak pert az üzemanyagok hatósági árazása miatt, aminek következtében lassan fél éve veszteségesen üzemelnek – írja a Szabad Európa.

„Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk, és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – nyilatkozta a lapnak Karsai Dániel ügyvéd. Szerinte a benzinkutaknak minden eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik – amit nem fedez a literenkénti 20 forintos állami támogatás –, ez pedig sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat.

A cikk szerint

Hirdetés

  • a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége nyilvánvaló, hiszen a kis kutak jelentős részben más EU-s országokból hozzák be az üzemanyagot, illetve fogyasztóik is jelentős részben más EU-országokból érkeznek.
  • az árstop meghosszabbítása sértheti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is.
  • sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek azon része, amely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, valamint az az eleme is, amely szerint szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését. A magyar Alaptörvény is hasonlóan fogalmaz a vállalkozás szabadságát és a tisztességes versenyt védő előírásaiban.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról beszélt a Szabad Európának, hogy bár a kormány az árstoppal együtt a 20 forintos literenkénti támogatást is kitolta másfél hónappal, ám ebből az összegből akár 10 forintot is elérhet a szállítási költség, ami eddig külön eladásiár-befolyásoló tényező volt. Szerinte az olyan tőzsdén jegyzett termékek, mint az olaj és a hozzá kapcsolódó desztillációk árának befagyasztása gazdasági nonszensz. Hozzátette azt is, hogy az általános üzemanyagárstop elvét helyesnek tartja, de ebben a formában fenntarthatatlan, ezért vissza kell térni a piaci árakhoz. Úgy vélte: aki ezt nem tudja megfizetni, annak rászorultsági alapon állami támogatást kell nyújtani.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220502_uzemanyag_arstop_benzinkut_birosag_per_strasbourg#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté …