2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Spar-vezér a Közgazdász-vándorgyűlésen: A vásárló nem hülye

Hirdetés

Spar-vezér a Közgazdász-vándorgyűlésen: A vásárló nem hülye

Mi történt az elmúlt időszakban, amitől ennyire nagy lett az élelmiszer-infláció? Erről beszélt Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország elnök-ügyvezetője a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Azt mindenki maga megítélheti, mennyire tudták csökkenteni a hatósági árak az élelmiszer-inflációt, ami ekkor jó másfélszer akkora volt nálunk, mint bármelyik másik országban, ahol a Spar jelen van – mondta. Ott van aztán a különadó is:

A miniszter úr azt mondta, hogy januártól elkezdődik ennek az adónak a kivezetése, ez nálunk úgy kezdődik, hogy 4,1 helyett 4,5 százalékot fizethetünk januártól

Hirdetés

– üzent a közvetlenül előtte felszólaló Nagy Mártonnak (aki nem várta meg Heiszler felszólalását). De a népegészségügyi termékadó is komoly terhet jelent a boltoknak.

Arról, hogy a kevés magyar árura panaszkodik a kormány, azt mondta: mióta árstop van, az összes eladott sertéshús 46 százaléka comb, „most mutasson valaki egy olyan sertést, aminek a 46 százaléka comb”.

De a boltok és a beszállítók profitja is elszakadt egymástól. „Ezért vagyok nagyon ideges, amikor jönnek a gonosz multik megfogalmazásai, hogy mindenről a kereskedő tehet” – ezzel mutatta be a számokat. Az elmúlt években a hat legnagyobb magyar kiskereskedelmi lánc nyeresége egyre kisebb lett, a 36 legnagyobb beszállítóé viszont növekedett.

A fogyasztó eközben természetesen a jobb ár-érték arányt és az olcsó termékeket keresi: “A vásárló nem hülye” – fogalmazott, és példát is hozott: a Sparnál az árbevétel 25 százalékáról 33 százalékra nőtt a saját márkás termékek eladási aránya, ami persze a cégnek jó, de a nagyobb élelmiszer-termelők számára rossz hír – tette hozzá. De kevesebbet is vásárolnak az emberek.

A nehezén mindenesetre túl vagyunk, de nagyon sokba került – zárta az előadását. 2024-re úgy terveznek a Sparnál, hogy átlagosan 7 százalékos élelmiszer-infláció lesz az országban, ám most sokat kell tenni azért, hogy a vásárlói bizalom helyreálljon. A rég eltávozott miniszternek (és a multiláncokat többször árspekulánsnak nevező miniszterelnöknek) pedig azt üzente: az árak alakulásában négyen vannak, a beszállítók, a döntéshozók, a fogyasztók és a kereskedők, nem lehet csak az utóbbit bírálni.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230922_spar_heiszler_inflacio_elelmiszer#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …