2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Soha nem látott károkat okozott az elhúzódó aszály országszerte a halastavakban

Hirdetés

Soha nem látott károkat okozott az elhúzódó aszály országszerte a halastavakban

„Válasszuk a hazai halat karácsonyra” – indítja közös közleményét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), majd hosszasan ecsetelik, hogy lesz kínálat és választék bőven, meg hogy a ponty a legkeresettebb, és a sorrendben a második az afrikai harcsa.

A közlemény eddig hurráoptimistának is nevezhető hangvétele aztán hirtelen megkeseredik, amikor sorolni kezdi az ágazatot sújtó nehézségeket a járványtól kezdve a hideg, csapadékszegény tavaszon és a nyári aszályon át, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy visszaessen a termelés. 

A közlemény szerint a tógazdasági haltermelés szempontjából nagyon rossz idei évet tudhat magának az ágazat. Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd az elhúzódó nyári aszály miatt egyre nehezebb halat termelni tógazdasági körülmények között. Soha nem látott károkat okozott az elhúzódó aszály országszerte a halastavakban.

Hirdetés

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint már tavaly 15 százalékos termelés-visszaesés volt a Dunántúlon a vízhiány miatt, az idei tapasztalatok és előrejelzések szerint idén ez 30 százalékos is lehet 2020-hoz képest.

A közlemény itt véget ér, és meg sem említi a fentebbi nehézségek, illetve az elszabadult infláció logikus következményét, miszerint lényegesen drágább lesz a hal, mint a tavalyi ünnepi szezonban volt. Ez azt jelenti, hogy az élő ponty lesz a legpénztárcabarátabb választás, mivel az csak 40 százalékkal lesz drágább a tavalyi viszonyokhoz képest (ez 1800-2200 forintot jelent majd kilónként), míg a feldolgozott halfilé, halszeletek még többe fognak kerülni.

Újra az élő ponty fogyhat a legjobban, mert az csak 40 százalékkal kerül többe, mint tavaly

De a feldolgozott halak ára még nagyobbat nőhet az idei karácsonyi szezonra. Hiánytól azonban egyelőre nem kell tartani.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221122_afrikai_harcsa_ponty_karacsony_aremelkedes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Kitiltja Amerika a Huawei és a ZTE új termékeit

Kitiltja Amerika a Huawei és a ZTE új termékeit

Az Egyesült Államok megtiltja több kinai techóriás, köztük a Huawei és a ZTE új termékeinek …