2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Se kacsája, se libája, mégis elfoglalta egy szegedi politikus a víziszárnyas ágazatot

Hirdetés

Se kacsája, se libája, mégis elfoglalta egy szegedi politikus a víziszárnyas ágazatot

Meglódultak az élelmiszerárak, köztük a húsárak is, a baromfiágazatban attól tartanak, hogy az árstop miatt akár hiány is lehet a csirkehúsból. A Baromfi Termék Tanács a magyar hústermelés felét adó ágazatot szervezi, a háború és az újra terjedő madárinfluenza miatt most különösen érzékeny helyzetben, gyorsan kell reagálni a piac változásaira is. A szakmai szervezet a termelést hat szövetséggel szervezi, most ebből kettőben is elnöknek választották Szabó Bálintot. A víziszárnyas szekció két szövetségének tisztújítása ugyan nem borítja fel teljesen a terméktanács munkáját, de befolyásolhatja azt úgy, hogy aligha van a szegedi politikusnak szakmai tapasztalata, se kacsája, se libája nincs. A szegedi politikus még februárban tűnt fel a víziszárnyastelepek környékén, február elején ő volt az egyik szervezője a mélykúti tüntetésnek.

A választások előtt egy hónappal kitört balhéra villámgyorsan reagált a kormány, a tüntetésre az agrártárca levonult a kisvárosba, és azonnal megígérte az elmaradt támogatások kifizetését, ami az elégedetlenséget tüzelte a termelők között. A demonstráción a szakmai szövetség megújítását is követelték a termelők, a Kacsa- és a Lúdszövetség pedig most szerdán tartotta meg a tisztújító közgyűlését Kiskunfélegyházán, ahol végül a szegedi politikust választották meg mindkét szövetség elnökévé, de a procedúra jogszerűségét többen vitatják, így nem kizárt, hogy megtámadják a közgyűlési döntéseket.

A közgyűlés nem volt sajtó számára nyilvános, így később a jelenlevőktől kaptunk a választás körülményeiről információkat. A közgyűlésen lemondtak a korábbi intézőbizottsági tagok, majd a BTT elnökének levezetői elnöki mandátumát leszavazta a több száz termelő, helyette a szegedi politikust bízták meg a feladattal, forrásaink szerint ekkor kivonultak a korábbi bizottsági tagok, és a BTT elnöke is otthagyta a közgyűlést. Ezután szavaztak a jelöltekről, a listákra már előzőleg tettek javaslatokat, szerdán a Szabó és a maga köré gyűjtött termelők jelöltjeit szavazták be az intézőbizottságokba, majd a két szervezet elnökévé választották a tüntetésszervezőt.

Hirdetés

Szabó Bálintot korábban maguk a termelők keresték meg akkor, amikor az elmaradt jóléti támogatások és a madárinfluenza miatt nehéz helyzetbe kerültek. A BTT-ben, és annak „alszövetségeiben” döntően azok ülnek, akik a termelőket integrálják, tehát ők biztosítják a termelés feltételeit, majd átveszik a felnevelt, hizlalt állatokat. A termelők szerint teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak az integrátoroknak, szerintük sok esetben a kapott támogatásokat is lenyelik úgy, hogy a termelőknek kifizetett támogatást belekalkulálják a felvásárlási árakba, ennyivel kevesebbet fizetnek a termékért.

Emiatt bízták meg a szegedi politikust, hogy szervezze meg a februári tüntetést, és érje el azt is, hogy a víziszárnyas ágazatot képviselő szövetségekbe kerüljenek be a termelők is. Nem minden termelő, ágazati szereplő ért egyet a mostani változásokkal, a hvg.hu is írt arról, hogy még fel is jelentették az ügyészségen a politikust, mert a tüntetés után a támogatások ügyének intézéséért jutalékot kértek volna Szabó munkatársai. Többen azt sem tartják szerencsésnek, hogy pont egy válságos időszakban fordítják szembe a termelőket a cégtulajdonosokkal, és kerül laikus kezekbe a szakmai irányítás.

Puccs és lázadás, vagy kalandorság?

Szabó Bálint a hvg.hu megkeresésére azt mondta, tisztában van azzal, hogy egy különösen nehéz időszak következik az ágazatban, első körben a minisztériummal szeretnének egyeztetni a támogatások és a pályázatok ügyében, de felveszik a kapcsolatot azokkal az integrátorcégekkel is, amelyek most kiszorultak a szövetségek irányításából. A madárinfluenza miatti kényszerű leállást is kifizettetnék a tárcával, illetve a kártalanítást is sürgetnék. Azt is szeretnék elérni, hogy a felvásárlási áraknál állapítsanak meg egy minimumszintet, ami alatt nem fizethet a termelőknek az integrátor, de a takarmányáraknál is beavatkozást akarnak elérni, hogy annak az ára se emelkedhessen a csillagos égig.

Szabó Bálint azokat a pletykákat, amelyek szerint akcióival a jelenlegi agrárminisztert gyengítené, visszautasította. Mint mondta, pont azért állította le a szerdára is, az Agrárminisztérium elé beharangozott tüntetést, mert a szövetségben megszerzett posztokon nem a minisztert, hanem az „agrárbárókat” gyengítenék. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy katasztrofális helyzetbe kormányozza az ágazatot, azt válaszolta az egyébként gyakran a botrányaival a sajtóba kerülő Szabó Bálint, hogy már katasztrófa van, üresek az ólak, a termelőknek pedig nincs munkájuk.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220505_A_szegedi_politikus_elfoglalta_a_viziszarnyas_agazatot#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Gyerekeknek reklámozó influencerügynökségeket bírságolt meg a GVH

Gyerekeknek reklámozó influencerügynökségeket bírságolt meg a GVH

Influencerügynökségek megbírságolásáról adott hírt a Gazdasági Versenyhivatal. Még tavaly történt, hogy az Ask Bongo mobiljátékot …