2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Rendőrségi felügyelet alá helyezték a felszámolás által fenyegetett kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande elnökét

Hirdetés

Rendőrségi felügyelet alá helyezték a felszámolás által fenyegetett kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande elnökét

Rendőrségi felügyelet alá helyezték a felszámolás által fenyegetett kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande elnökét – írja a Reuters. Egyelőre nem tudni, hogy miért került a vállalatot alapító Huj Ka Jan házi őrizetbe, viszont korábban az ország déli részében a rendőrség letartóztatta a cég vagyonkezelő részlegének néhány munkatársát, akik befektetési termékek értékesítésével szereztek pénzt egyéni befektetőktől.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő vállalatának mintegy 300 milliárd dollárra rúgnak a tartozásai és a helyzete súlyos csapást jelent a teljes kínai ingatlanszektorra, ami nagyjából az ország gazdaságának a negyedét teszi ki.

Az Evergrande bajait csak tetézi, hogy az offshore adósságátütemezési terv, amely a túlélés kulcsa lenne a fojtogató készpénzhiány közepette, úgy tűnik, hogy meghiúsul, így a cégre egyre nagyobb fenyegetést jelent a felszámolási eljárás megindulása.

Hirdetés

Bármikor bedőlhet a kínai ingatlanpiac, de enélkül is súlyos válság jeleit mutatja a gazdaság

Repedések mutatkoznak a kínai gazdaság több tartóoszlopán is, amiket a pekingi vezetés egyelőre gazdaságpolitikai ráolvasással próbál befoltozni. Az export motorja akadozik, az egyetemekről kikerült fiatalok nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát, az ingatlanszektor az összeomlás szélére sodródott, aminek globális következményei lehetnek.

A Reuters kedden arról számolt be, hogy az Evergrande egyik jelentős offshore hitelezői csoportja azt tervezi, hogy csatlakozik a fejlesztő ellen benyújtott felszámolási kérelemhez, ha október végéig nem nyújt be új adósságfelújítási tervet.

Ez a terv azt követően született meg, hogy a vállalat vasárnap azzal a bejelentéssel rázta meg a piacokat, hogy nem tud új kötvényeket kibocsátani az adósságátütemezési tervének részeként, mivel a fő kínai egységével, a Hengda Real Estate-tel szemben hatósági vizsgálat folyik.

Tandemben omlanak össze Kína legfontosabb ágazatai

Kína korábban csodaszámnak tartott ingatlanfejlesztő óriása csődöt jelentett, az ázsiai óriásgazdaság negyedét adó ingatlanszektor így ismét egy öles lépéssel közelebb került a bedőléshez, és vele tarthat a szintén akut fájdalmakkal küszködő pénzügyi rendszer. Az évek óta húzódó válsághelyzetből a kiutat jelentheti egy nagy menekítési akció, vagy akár egy újabb Lehman Brothers is.

Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője augusztus közepén csődvédelmet kért New Yorkban, miután nem tudta rendezni tartozásait, majd augusztus végén 2,4 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére. A kínai Evergrande fénykorában több mint 1300 ingatlanprojektet vitt 280 városban, de voltak érdekeltségei az elektromos járművek gyártásában, az egészségügyben és a vidámparkbizniszben is. A vállalat a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, és a központi szereplője egy meglehetősen fenyegető kínai építőipari válságnak.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230927_Evergrande_Kina_elnok_hazi_orizet_felszamolas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …