2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Rég nem indult ekkora külkereskedelmi hiánnyal az év, mint idén

Hirdetés

Rég nem indult ekkora külkereskedelmi hiánnyal az év, mint idén

2015 óta egyetlen olyan január, február vagy március sem volt, amikor negatív lett volna a magyar külkereskedelmi egyenleg, idén viszont januárban, februárban és márciusban is hiányt sikerült összehozni. A Központi Statisztikai Hivatal most adta ki a márciusi adatot, e szerint

abban a hónapban 188 milliárd forint, az év eleje óta pedig már 325 milliárd forintos a hiány,

vagyis ennyivel nagyobb értékben hoztak be az országba külföldi termékeket, mint amennyiért magyar árukat adtak el külföldre. Tavaly ilyenkor 982 milliárd forintos többletnél állt a mérleg.

Hirdetés

Idén márciusban 12,6 millió euró, azaz 4754 milliárd forint értékben hoztak be Magyarországra külföldi termékeket, ez forintban számolva 26,9, euróban 22,6 százalékkal több, mint egy éve ilyenkor. Ennek a fő oka az, hogy gyakorlatilag mindennek az ára emelkedik, amit külföldről veszünk, és az energia is óriásit drágult, hiába nem jelenik ez meg a lakossági árakban. Eközben a külföldre eladott magyar áruk összértéke is nőtt, de sokkal kisebb mértékben, euróban számolva 8,7, forintban 12,5 százalékkal.

Elszállt a magyar külkereskedelmi hiány a háború és a drága energia miatt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2022. január-februári külkereskedelmi termékforgalom értékét. A korábbi évektől eltérően az idei év első két hónapjában erős, közel 335 millió eurós hiány mutatkozott az import-export mérlegben. Az okok közül főleg az energiahordozók és az ipari alapanyagok áremelkedését, valamint a forintárfolyam gyengülését kell kiemelni.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220509_kulkereskedelmi_hiany_export_import_ksh#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté …