2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Összekaphatott Mészáros Lőrinc és veje, eurószázmilliókat bukhat az ország

Hirdetés

Összekaphatott Mészáros Lőrinc és veje, eurószázmilliókat bukhat az ország

Veszélybe került azoknak a vasúti korszerűsítési munkálatoknak az uniós támogatása, amelyeknél a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítása és a váci vasútállomás villamos felújítása lenne a cél – írja a Szabad Európa. A lap szerint ugyanis a fővállalkozó, a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Kft. felmondta a kivitelező Vasútvill Kft.-vel fennálló szerződését.

A fejleményről a Vasútvill Kft. adott ki közleményt, jelezve, hogy – a BÉT honlapján közzétett dokumentumban nem nevesített – fővállalkozójuk idén március 29-vel indoklás nélkül felmondta a szerződést.

A Szabad Európa emlékeztet, hogy a Vasútvill Kft. a Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest feleségül vevő Homlok Zsolt érdekeltsége, aki egy cseh vállalkozáson keresztül bír a cégben részesedéssel, Mészáros lánya pedig a Vasútvill felügyelőbizottsági tagja lett 2019-ben.

Hirdetés

Mészáros Lőrinc vejéhez került a cég, amely sok Mészáros-féle vasúti projektet ellenőrzött

Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje előbb beszivárgott a vasúti fejlesztések műszaki megfelelőségét ellenőrző cégbe, pár hete pedig felvásárolta a céget. Új tulajdonosa lett annak a GTH Holding nevű cégnek, amely 2015-ben elnyerte a közbeszerzést szinte az összes magyarországi vasútépítési munka műszaki hitelesítésére – írja az e heti HVG.

A felmondás által érintett munkálatok értéke a váci vasútállomás esetében 14 milliárd, a Püspökladány–Biharkeresztes pályaszakasznál pedig 47,76 milliárd forint. A lap szerint előbbi esetében 70-80, utóbbi esetében 90 százalékos a készültség, így van kockázata, hogy a felmondással együtt nem készül el az idén. Ha ez nem történik meg, akkor bukhatja az ország az unió által erre adott támogatást.

A Szabad Európa úgy tudja, hogy a felmondás egy komoly személyes ellentét következménye Mészáros Lőrinc és Homlok Zsolt között: utóbbi cége egyre kevesebb megbízást nyert az utóbbi években, Homlok-Mészáros Ágnes pedig január 31-től kikerült a Vasútvill felügyelőbizottságából.

Borítóképünkön a Homlok–Mészáros házaspár.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230303_vasutvill_ekord_meszaros_lorinc_homlok_zsolt_vasuti_fejlesztesek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Jeltolmács-szolgáltatást indít fiókjaiban az Erste Bank

Jeltolmács-szolgáltatást indít fiókjaiban az Erste Bank

Márciustól jeltolmácsok segítik a hallássérülteket a pénzügyek intézésében az Erste több mint száz fiókból álló hálózatában, …