2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Orbán Ráhel körének jutott a legtöbb pénz a Szerencsejáték Zrt. támogatásaiból

Hirdetés

Orbán Ráhel körének jutott a legtöbb pénz a Szerencsejáték Zrt. támogatásaiból

A hvg.hu havonta közli, hogy Magyarország egyik legnagyobb adományozója, a Szerencsejáték Zrt. cége mekkora összeget ad az általa preferált cégeknek, személyeknek.

A G7 most összesítette a Szerencsejáték Zrt. Service Nonprofit Kft. havi jelentéseit, és kiszámolta, kiknek és mennyi támogatást adtak tavaly, és az idei év első hét hónapjában.

A szerencsejáték és a lottó bevételek 0,3 százalékát fordítja a SZS NKft. támogatási célra, amely így is évi szinten 2,5 milliárd forintra rúg. A támogatások azonban nagyrészt Orbán Ráhel turisztikai terveit és a kormányzati kommunikáció holdudvarát segítik, nem a jótékonysági szervezeteket – írja a lap.

Hirdetés

A Szerencsejáték Zrt. cége 60 millióval dobta meg Orbán polgári körének alapítványát, de másnak tízszer ennyi is jutott

A kormányfő vejének szállodamenedzserét is a vezetői között tudó turisztikai alapítvány szakította messze a legtöbbet júliusban az állami lottócég szponzorkeretéből. Jutott azért az első polgári körből kinőtt alapítványnak, a lupai strandnak, Illényi Katica cégének, sőt egy férfiklubnak is.

Az adományozott összegek átláthatósága a lap cikke szerint féloldalas, csak az 5 millió forintnál nagyobb szponzorációkat tartalmazza. Számításaik szerint azonban 2015 és 2022 között 13,1 milliárd forintnyi adományt oszthatott szét a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

A támogatások egy része csak adomány, a másik része szolgáltatásnak minősül, előbbit kaphatják közhasznú alapítványok, utóbbit pedig gazdasági társaságokat, általában sportegyesületek. A G7 a számokból azt szűrte le, hogy egyre inkább visszaszorulnak a közhasznú tevékenységek, a politikai támogatások, a szolgáltatások és a szponzorációk száma azonban nő.

Összesen 507 adományozási szerződés található az SZS Nkft. által közzétett adatokban, amit mintegy 273 szervezettel kötöttek. Ezek elemzéséből a portál saját kategorizációja alapján azt írja, a támogatások 62 százaléka került tavaly a Fidesz mellett aktívan kiálló szervezetekhez, mellettük felszólaló személyekhez, vagy a NER-politikáját végrehajtó állami vagy nonprofit szervezetekhez.

2015-ben ezek aránya 37 százalékos volt, idén pedig már 76 is lehet. A NER és nem NER-es támogatások átlagos értéke is változott, 2015-ben még megegyezett, 2023-ban már közel négyszer több támogatást kaptak a NER-kötődésűek.

A támogatások harmadát az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány vitte el az elmúlt öt évben, ez 3,4 milliárd forintot jelentett. A rekorderek között tartja számon a G7 a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületet, ők 570 milliót kaptak, Havasi Balázs zongoristát, aki pedig 518 millió forintot kapott.

Negyedik helyre jutott a maga 395 milliójával a Hightide 23 Kft., amely vállalat tulajdonosa Weörös Szabolcs, aki állami szponzoráció segítségével tudott elindulni a Vendée Globe vitorlásversenyen. 2022 és 2023 júliusa között csak 187 millió forintot kapott sporttevékenységének támogatására.

De jutott a Szerencsejáték támogatásából Pataky Attilának is, a P. Management Kft.-n keresztül 299 millió forint. A Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak 280 millió, a Digital Minds Kft. Fitbalance versenyeire pedig 273 millió. Utóbbi Rogán-Gaál Cecília üzleti köréhez tartozik, sorolja a portál.

Nem csak cégekre, zenészekre vagy sportra adományozott a SZS Nkft., de Fidesz-közeli közvéleménykutató központokra, vagy többet között Bayer Zsolt vállalkozásaira is.

* * *
Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230831_Orban_Rahel_szerencsejatek_zrt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …