2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Optimistán látják a cégvezetők a jövőt, de egyre nagyobb a bizonytalanság

Hirdetés

Optimistán látják a cégvezetők a jövőt, de egyre nagyobb a bizonytalanság

A nagyvállalatok, a feldolgozóipari cégek, az exportáló vállalatok és a külföldi tulajdonban lévő cégek optimistábbak, a legkisebb vállalkozások viszont stagnáló gazdasági helyzetre számítanak, a kizárólag belpiacon értékesítő vállalatok és az építőipari cégek is lényegesen kedvezőtlenebbnek látják várható helyzetüket – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének felméréséből.

Az áprilisban elvégzett kutatásban a GVI Konjunktúramutató az októberi +38 pontról +31 pontra csökkent (+100 lenne akkor, ha minden cég tökéletesre értékelné a helyzetet, -100 akkor, ha mindegyik az elképzelhető legrosszabbra). A bizonytalansági mutató értéke emelkedett 2021 októberéhez képest, jelenleg 53 ponton áll. Vagyis a koronavírus okozta válsághoz képest sokat javult a helyzet, de rosszabb, mint fél évvel ezelőtt volt, és a bizonytalanság is nagyobb.

A jelenlegi és a várható üzleti helyzetet egyaránt negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 6, a várható üzleti helyzeté pedig 15 ponttal romlott 2021 októberéhez képest, 31, illetve 15 pontra.

Hirdetés

A gépberuházások várható volumene +4, míg az építési beruházásoké -13 ponton áll. Októberhez viszonyítva az építési beruházások várható volumene esetében 4 pontos emelkedés következett be, míg a gépberuházások esetében 2 ponttal csökkent a mutató az előző félévi értékhez képest.

A megrendelések várható alakulásával kapcsolatos várakozások szintén romlottak: az előző félévhez képest 8 ponttal csökkent a mutató értéke, így jelenleg +38 ponton áll.

A vállalkozások a következő fél évben kisebb mértékű munkaerő-keresletre számítanak: az egyenlegmutató +12 ponton áll, vagyis 7 ponttal alacsonyabb 2021 októberéhez viszonyítva. Az összes vizsgált vállalati kategóriában többségben vannak azok a cégek, amelyek létszámbővítést terveznek a következő fél évben, de nagyok a különbségek: a részben exportra dolgozó cégek, a szolgáltató szektor, illetve az 50 fősnél nagyobb vállalatok számolnak jelentős munkaerő-kereslettel.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220517_mkik_gvi_cegek_novekedes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is 285 millió forint osztalékot vett ki cégéből Szijjártó-Nagy Szilvia, …