2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Nincs még vége: zuhanórepülésben a Deutsche Bank részvényei

Hirdetés

Nincs még vége: zuhanórepülésben a Deutsche Bank részvényei

Harmadik napja zuhan a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama, pénteken 11 százalékos mínuszban is álltak – számol be a Reuters, amely nem felejti el megemlíteni, hogy a német pénzintézet ebben a hónapban már értéke ötödét elvesztette. Rossz jel az is, hogy a fizetésképtelensége elleni biztosítás költsége (CDS) – ami a vállalat kötvénytulajdonosainak egyfajta biztosítása a fizetésképtelenség ellen – is megugrott, mégpedig olyan mértékben, amire még sosem volt példa. A legnagyobb német bank kötvényeinél is jelentősen nőttek a hozamok, az AT1-es kötvények hozama például 22,87 százalékra emelkedett, ami duplája a két héttel ezelőttinek.

Az ok a dominószerű bankcsődökben keresendő: a Silicon Valley Bank bezuhanása után több pénzintézet is nehéz helyzetbe került, legnevesebbként eddig a svájci Credit Suisse, amelyet végül vetélytársa, az UBS vásárolt fel a svájci jegybank segítségével, megakadályozandó egy még nagyobb bankpánikot. Egy ideig sikerült is megnyugtatni a kedélyeket, mindenki bízott abban, hogy a 2008-as nagy összeomlás után hozott szabályok működnek.

Az USA-nak és Svájcnak minden pénzt megér, hogy a bankmentéssel megnyugtassa a világot

A két svájci óriásbank kényszerfúziója és a két közepes méretű amerikai pénzintézet összeomlása eltérő okokra vezethető vissza, de a piaci feszültséget a Fed pénzszórása készítette elő, és a radikális kamatemelése robbantotta be.

Hirdetés

„A Deutsche Bank már jó ideje a figyelem középpontjában van, ahogy korábban a Credit Suisse is volt” – mondta a Reutersnek Stuart Cole, az Equiti Capital vezető makroközgazdásza. A szakértő szerint, bár a pénzintézet számos átszervezésen és vezetőváltáson van túl, amelyek célja a stabil alapok megteremtése lett volna, egyelőre úgy tűnik, hogy az intézkedések nem váltak be.

Hasonlóképp látja Chris Beauchamp, az IG vezető piaci elemzője is, aki szerint még mindig idegesek a befektetők a bankszektor stabilitása miatt, és miközben mindenki azt lesi, hogy mikor dől le a következő dominó, mindenki fejében megjelenik – jogosan vagy sem – a Deutsche Bank.

De nem csak a németeknél van gond: az UBS részvényei is 6 százalékot estek leginkább két ok miatt. Egyrészt azért, mert amíg a bank eredményei eddig az alacsonyabb kockázati profilon, az organikus növekedésen és a magas tőkehozamokon alapultak, addig a Credit Suisse felvásárlásával ez jelentősen megváltozott és bekerült egy jóval magasabb kockázatú portfólió. „Mindabba, amibe az UBS részvényesei bevásárolták magukat, eltűntek, valószínűleg évekre” – véli a Jefferies brókercég, amely ezért már nem is ajánlja vásárlásra az UBS kötvényeit.

A másik ok pedig az, hogy az amerikai hatóságok elkezdték vizsgálni a bankot, hogy vajon volt-e része az orosz oligarchák pénzének kimentésében. Erről itt írtunk bővebben:

Az orosz szankciók megsértése miatt az amerikaiak is megvizsgálnák az UBS-t és a Crédit Suisse-t

A washingtoni igazságügyi minisztérium azt vizsgálja, nem támogattak-e orosz oligarchákat abban, hogy kimentsék a pénzüket az Oroszországot sújtó szankciók alól. Az amerikai igazságügyi minisztériumnak feketelistája van azokról a bankokról, ahol olyan orosz oligarchák tartották a pénzüket, akik aktívan támogatják Vlagyimir Putyin háborúját Ukrajna ellen. Ezen a listán szerepel az UBS és a Crédit Suisse.

Mindezek miatt Európa szerte esnek a bankok részvényei, a szintén német Commerzbank 8 százalék feletti mínuszban is járt, de az OTP sem tudta kivonni magát a hatások alól és 4,5 százalékos estek a részvényei eddig.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230324_deutsche_bank_reszveny_zuhanas_bankszektor#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Ugyan csak 2021 decemberében hozta létre tanácsadó cégét a miniszterelnök lánya, Szokira-Orbán Sára, már az …