2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Nemrég alapított svájci cég veheti meg a gönyűi kikötő egy részét

Hirdetés

Nemrég alapított svájci cég veheti meg a gönyűi kikötő egy részét

Egy szerda esti kormányhatározat szerint a Győr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő egyes területrészein multimodális terminált fejlesztenek. A határozat azt írja, hogy az ennek  „önálló tulajdonú épületként történő kialakítása és az ezzel összefüggő földhasználati jog alapítása” a Medlog Gönyű Terminal Zrt.-vel „versenyeztetés mellőzésével, legalább a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi érték megfizetése fejében történjen”.

A társaságot az Opten adatai szerint 2022 májusában alapították 5 millió forint jegyzett tőkével, így pénzügyi adatai még nincsenek. Tulajdonosa a szintén Medlog nevű, genfi székhelyű sváci részvénytársaság, amelynek kézbesítési megbízottja Tóth Zoltán Nagytarcsán. A cégjegyzésre két svájci és egy magyar tisztségviselő jogosult.

Régóta zajló fejlesztésről van szó. Már 2006-ban arról volt szó, hogy a Győr-Gönyű Kikötő Rt. az egyike lenne annak a fél tucat, több közlekedési ág találkozási pontjául szolgáló úgynevezett intermodális logisztikai szolgáltató központnak, amelyekben maguk a kamionok is átnyergelhetnek speciális vasúti kocsikra, illetve uszályokra, és ahol az áruszállító konténereket is át lehet rakni például kamionokról hajóra vagy vonatra. 2010-ben úgy szólt a hír, hogy Csepel után a második helyre kapaszkodhat fel Magyarországon a Duna partján kialakított és további fejlesztésekre készülő gönyűi intermodális kikötő, de ehhez több tízmilliárdos újabb beruházások kellenek.

Hirdetés

2015-ben a kegyvesztetté vált Simicska Lajos cégét zárták ki az üzletből, és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság úgy döntött: Mészáros Lőrinc cégét is magába foglaló konzorciummal (Mészáros és Mészáros Kft., A-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végezteti el a kikötő bővítését.

2018-ban átadták a nyolcmilliárd forint állami támogatásból megvalósult Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötőt. Ez a nyugat-dunántúli régió legnagyobb intermodális központja – hangzott el egy ünnepségen, ahol Kara Ákos akkori miniszteri biztos hangsúlyozta: a kormány a fejlesztést kiemelt beruházásnak minősítette.

A mostani kormányhatározatból nem derül ki, hogy miért van szükség egy új külföldi vállalkozás bevonására, és hogyan választották ki a Medlogot. Az ilyen döntésekhez ha fűznek is indoklást, az többnyire napokkal később jelenik meg.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230309_Nemreg_alapitott_svajci_ceg_veheti_meg_a_gonyui_kikoto_egy_reszet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Jeltolmács-szolgáltatást indít fiókjaiban az Erste Bank

Jeltolmács-szolgáltatást indít fiókjaiban az Erste Bank

Márciustól jeltolmácsok segítik a hallássérülteket a pénzügyek intézésében az Erste több mint száz fiókból álló hálózatában, …