2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Nagyban mentek a csalások a mórahalmi Mini Magyarország makettvárosban

Hirdetés

Nagyban mentek a csalások a mórahalmi Mini Magyarország makettvárosban

Elsőfokú ítélet hozott szerdán a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletében mondták ki bűnösnek felbujtóként, közvetett tettesként, illetve bűnsegédként.

Az első- és a másodrendű vádlott közösen határozták el, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki, amelyre 85 százalékos támogatást kaptak. A projekt összköltsége 648 millió forint volt.

© MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Hirdetés

A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző elsőrendű vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára. A park silány minőségben készült el és alkalmatlan volt a látogatók fogadására, így több makett sérült volt, a projektet mégis készre jelentették, amelynek nyomán 436 millió forintot fizettek ki nekik.

Az ügy első-és másodrendű vádlottját egyaránt két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A harmadrendű vádlott egy év hat hónap – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

A bíró az ítéletek indoklásnál hangsúlyozta, hogy a makettpark, ha nem is a vállalt minőségben, de elkészült, a bűncselekmény pedig kísérleti szakban maradt. Így elegendőnek látták felfüggesztett büntetés kiszabását.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230322_Mini_Magyarorszag_makettvaros_csalasok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ismét Elon Musk a leggazdagabb ember a világon

Ismét Elon Musk a leggazdagabb ember a világon

Elon Musk visszaszerezte a világ leggazdagabb embere címet, letaszítva a Louis Vuitton és Christian Dior …