2020. augusztus 11., keddMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / MSZP: Négyszer annyi közpénz ment el a Mátrai Erőmű megvásárlására, mint amiről eddig tudtunk

MSZP: Négyszer annyi közpénz ment el a Mátrai Erőmű megvásárlására, mint amiről eddig tudtunk

17,4 milliárd forintért vette meg az állam Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát a tavasszal. Az ellenzék már akkor is arról beszélt, hogy ez rossz üzlet – annyi biztos volt, hogy az állami MVM 5,9 milliárd forint veszteséggel vette át a céget. Most azonban az MSZP elnöke, Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel kikérte az ügy dokumentumait, és ezek alapján azt állítja:

az MVM-nek 17 helyett 75,14 milliárd forintra volt szüksége.

A cég vezetése ugyanis 26,4 milliárd forint tőkeemelést kért, ugyanennyi áthidaló keretet, hogy az erőmű működőképes maradjon, valamint 4,9 milliárd forint tagi hitelt. Fontos hozzátenni, hogy mindez nem volt része a vételárnak, az változatlanul 17,4 milliárd forint.

Tóth beperelte az MVM-et, mert ugyan sok dokumentumot átadott a cég, sokban kitakarások, valamint visszatartott mellékletek miatt nem látszik minden olyan adat, amelynek a politikus szerint nyilvánosnak kell lennie.

Kitakarták például szinte teljes egészében a PricewaterhouseCoopers jelentésének részleteit. A tanácsadó cég azt vizsgálta, hogy milyen kockázatokat kell vállalnia a vevőnek. Ennek a részleteit így nem ismerjük, a dátumokat viszont igen: az MVM vezetése 2019. december 18-án hagyta jóvá az átvilágítás megrendelését, majd ugyanazon a napon meg is kapta az anyagot, és még határozatot is hozott a vásárlás kezdeményezéséről. Mindezt két nappal azután, hogy az elnök-vezérigazgató előterjeszthetőnek minősítette a határozatot.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200728_MSZP_matrai_eromu_mvm#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Új rekordot állított fel idén az OTP sajátrészvény-vásárlása, hiszen a hétfői vásárlással a bank meghaladta …