2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Minden jel arra mutat, hogy nem lesznek olcsóbbak a zöldségek

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy nem lesznek olcsóbbak a zöldségek

A friss piaci termékek ára tartósan magasan fog maradni a jövőben – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke az 500 szentesi termelőt tömörítő szervezet sajtóeseményén. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem számítanak az energiaárak jelentős csökkenésére, és az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a termelőknek.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a növénytermesztéshez felhasznált műtrágyák, növényvédőszerek és vetőmagok áremelkedése az inflációt jócskán meghaladta:

átlagosan az inputanyagok ára 50–250%-kal emelkedett.

Hirdetés

Emellett nehézséget jelentett a magyar zöldségtermesztők számára az idei szezonban az extrém szárazság is: a nyári forróság és a kártevők elszaporodása miatt a megtermelt és az értékesített mennyiség sem tudott a tavalyi évhez képest növekedni. Nehezítette a termelők helyzetét az energiaválság, az üzemanyag jelentős áremelkedése és az növekvő kamatok miatt dráguló finanszírozás is – tette hozzá Nagypéter Sándor.

Ahhoz, hogy a drágulást ellensúlyozzák, a friss piaci termékek ára hétről hétre emelkedett:

az első tíz hónapban a fehér paprika termelői ára 40–42%-kal, a kápia paprikáé 20%-kal, míg a fürtös paradicsomé 40%-kal nőtt.

Nagypéter Sándor azonban nem számít arra, hogy ársapkát vezetnének be a friss piaci termékekre.

Egymilliárd forinttal nőtt az export

A nehézségek ellenére nem csökkent a termelési kedv,

azonban a jövőben a termelés és az értékesítés során a biztonság lesz a legfontosabb, vagyis a már meglévő bel-, és külföldi partnerek kiszolgálását helyezik előtérbe a termelők.

A zöldségek és gyümölcsök értékesítéséből idén 15 milliárd forint bevételt elkönyvelő DélKerTÉSZ összesen öt magyarországi áruházláncba szállított idén 9,3 milliárd forint értékben. Emellett 3 milliárd forint értékben szállított a cseh, a szlovák, a román, bolgár, és a német piacra, ez a tavalyi évhez képest 1 milliárd forintos növekedést jelentett.

A fejlesztések finanszírozásához kedvező hitelkonstrukciókra lenne szükség

Az elszálló energiaárak és a klímaváltozás hatásait csak fejlesztésekkel lehet tompítani a DélKerTÉSZ elnöke szerint, így a jövőben a geotermikus energiának, a termálvíznek még fontosabb lesz a szerepe. A következő hétéves időszakban 17 milliárd forint értékű beruházás keretében teszik hatékonyabbá a zöldségtermelést.

A legnagyobb beruházás a jövőre elkészülő 2,7 milliárd forintból épülő több mint 10 ezer négyzetméteres komplex raktárcsarnok lesz, amellyel a logisztikai folyamatokat gyorsítják fel. Az új központban robotizáció segítségével oldanák meg a raktározást. Néhány éven belül ugyanis 28–31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaznak majd, ez pedig jelentős növekedés a jelenlegi 24–25 ezer tonnához képest. Emellett a termelési logisztika digitalizációja, a növényápoláshoz, termeléshez kapcsolódó gépek beszerzése, valamint hűtőházak, termálkutak és öntözőkutak kialakítása szintén tervben van, csakúgy, mint a napelemek és hőszivattyúk telepítése.

Azonban további fejlesztésekhez arra lenne szükség Nagypéter Sándor szerint, hogy

az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami program induljon.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221122_DelKerTESZ_veget_ert_az_olcso_elelmiszerek_korszaka#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Aggódnak a külföldi cégek a kínai Covid-lázongások miatt

Aggódnak a külföldi cégek a kínai Covid-lázongások miatt

“12 éve élek Kínában, de ilyen heves tiltakozást még nem láttam” – mondja a brit …