2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Milliós büntetés járhat a PCR-tesztek árazásával trükköző cégeknek

Milliós büntetés járhat a PCR-tesztek árazásával trükköző cégeknek

Több milliós bírságra is számíthat az a szolgáltató, amely a megszabott hatósági ár feletti összegért kínál a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas a PCR-teszteket – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből. A szaktárca azt írta:

a fogyasztóvédelmi hatóság az ITM elrendelése alapján országon vizsgálja a hatósági ár betartását, a fogyasztók tájékoztatását.

Emlékeztettek, hogy a PCR-tesztek elvégzése szeptember 21-e óta hatósági árhoz kötött. A hatósági ár rögzítésével a mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében igénybe vevőktől legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek a szolgáltatók, de a PCR-tesztet térítésmentesen végzik el mindazokon, akiknek esetében ez járványügyi szempontból indokolt. (A hatósági ár bevezetése azonban mást is hozhat magával: csökkenhet a tesztkapacitás.)

Ha a fogyasztóvédelem azt tapasztalja, hogy egy vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására, azaz a vizsgálat legfeljebb hatósági áron való elvégzésére kötelezik a céget a közlemény szerint. Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások – például kiszállás vagy hétvégi mintavétel – miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről. A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, azaz több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal, vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel az ellenőrzés során.

Az ITM várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20201006_pcr_teszt_hatosagi_ar_fogyasztovedelem_itm#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Új alkuszcéggel bővült Mészáros biztosítós birodalma

Új alkuszcéggel bővült Mészáros biztosítós birodalma

A stabil működési háttérrel rendelkező, több mint 20 éve az alkuszi piacon tevékenykedő Reticulum Insurance Biztosítási Alkusz …