2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Megint szalmonellaveszély miatt kellett édességeket visszahívni

Hirdetés

Megint szalmonellaveszély miatt kellett édességeket visszahívni

Az Elite nevű izraeli édességgyártó cég több termékét is visszahívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután felvetődött, hogy szalmonellával szennyeződhettek. A termékek között van egész táblás tejcsokoládé, nápolyi, ostya, de rágógumik és puffasztott rizsek is.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ezeket a termékeket, megőrzési idejüktől függetlenül, ne fogyasszák el.

© NÉBIH

Hirdetés

A hatóság tájékoztatása szerint a szalmonellózis jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul.

Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220503_nebih_edesseg_visszahivas_szalmonella#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csúcsidei felárat és szervizdíjat számolhat fel a Wolt

Csúcsidei felárat és szervizdíjat számolhat fel a Wolt

Június 1-től a Wolt felszámíthat szolgáltatási díjat, csúcsidődíjat, illetve szervizdíjat közvetlenül a fogyasztó felé az …