2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Megállapodtak az új európai légiharc-rendszerről, többe kerül, mint Magyarország GDP-je

Hirdetés

Megállapodtak az új európai légiharc-rendszerről, többe kerül, mint Magyarország GDP-je

Franciaország, Németország és Spanyolország megállapodásra jutottak abban, hogy folytatják az új generációs közös légiharc-rendszerük fejlesztését – írja a Reuters a német kormány bejelentésére hivatkozva. A projekt egyelőre a FCAS néven fut (Future Combat Air System – magyarul kb. Jövőbeli Légiharc-rendszer, avagy JLR), a költsége meg fogja haladni a 100 milliárd eurót. Ez valamivel kevesebb, mint Magyarország teljes éves hazai össztermékének (GDP-jének) értéke jelenleg, de jó eséllyel ez a költségbecslés rendkívül konzervatívnak tekinthető, és a rendszer kifejlesztése ennél jóval többe fog kerülni.

A tervek szerint az FCAS keretében készülő új, hatodik generációs vadászgép 2040-től kezdi leváltani a Rafale vadászgépeket Franciaországban, illetve az Eurofightereket Németországban és Spanyolországban. Az FCAS-projekt nem csak a vadászgépet foglalja magában, hanem egy teljes kapcsolódó fegyverarzenált, drónokat beleértve.

A német hadügyminisztérium bejelentése szerint a három ország egyenlő mértékben és egyenrangú szereplőkként vesznek részt a fejlesztésben. A spanyol védelmi minisztérium szerint a következő fázisban 2,5 milliárd eurót költenek az FCAS-ra, 525 millió eurót már 2023-ban.

Hirdetés

A projektben francia részről a Dassault, a német Airbus és a spanyol Indra vállalkozások vesznek részt.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221119_Megallapodtak_az_uj_europai_legiharcrendszerrol_tobbe_kerul_mint_Magyarorszag_GDPje#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Kitiltja Amerika a Huawei és a ZTE új termékeit

Kitiltja Amerika a Huawei és a ZTE új termékeit

Az Egyesült Államok megtiltja több kinai techóriás, köztük a Huawei és a ZTE új termékeinek …