2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / MediaMarkt: Egy évvel mindenki más után észrevették a magyar vásárlók is, hogy válság van

Hirdetés

MediaMarkt: Egy évvel mindenki más után észrevették a magyar vásárlók is, hogy válság van

A kijózanodás éve volt 2023, és ez a műszaki szektor eladási adatain is látszik – mondta Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezetője. 2022-ben a magyar MediaMarkt masszív két számjegyű fejlődéssel ment előre, miközben a cégcsoport minden más országában behúzták az emberek a féket, sokkal óvatosabban vásároltak – ennek vélhetően köze van ahhoz, hogy a kormány a tavalyi év elején rengeteg pénzt szórt a lakosság közé. Az utóbbi fél évben viszont semmilyen jele nem látszik az üzlet magyar számaiban annak, hogy változna a makrogazdasági környezet. Még egy furcsa kivétel akad: összes ország közül, ahol jelen van a MediaMarkt, épp Törökországban pörögnek legjobban az eladások, pedig ott 70-80 százalékos az infláció, valamiért mégsem fogják vissza az emberek a vásárlásaikat.

A magyar műszaki piac június óta óriási visszaesésben van, és már a szeptemberi adatokon is az látszik, hogy 10 százalékosnál is nagyobb a bevétel visszaesése. Az eladott áruk mennyisége már tavaly év végén esni kezdett, most viszont már a drágulás sem tudja felfele vinni a bevételt. A cégnél most azt várják, hogy 2024 közepéig csökkenő vagy stagnáló lesz a piac. Az ellátási láncok viszont mostanra helyreálltak a Covid után.

A járvány lecsengésének hatása az is, hogy visszatértek a vevők az áruházakba: most nagyjából a vevők 70 százaléka vásárol a boltokban, 30 százalék pedig a neten. Nyugat-Európában már a járvány előtt ennél nagyobb volt az online vásárlók aránya, a Covid alatt akár 80-90 százalékra is felugrott, most 50 százalék környékére rendeződött vissza.

Hirdetés

Ahogy az egész szektorra, úgy a MediaMarktra is igaz az, hogy az infláció lassan felemészti a nyereséget: a marketing, a logisztika, az energia és nem mellékesen a humánerőforrás költségeiben is két számjegyű a növekedés. Ha ez 2024-ben nem párosul a nyereség növekedésével, az nagyon nagy problémákat okozhat – a MediaMarktnál most azzal készülnek, hogy a szolgáltatásaikkal menjenek az újabb válságos időszak elé. A következő évek fontos feladata, hogy a cég a vásárlói utat teljes mértékben lefedje az áru keresésétől az otthoni használat segítéséig és kényelmi szolgáltatásokat kínáljon – mondta el Bombera Zsolt omnichannel értékesítési igazgató.

A novemberi és a karácsonyi szezon tavaly kiemelkedően erős volt, idén ez várhatóan a visszájára fordul. 2022-ben főleg a választási pénzosztás nagyon feltolta az egész ágazat számait, innen most egy „nagyon erős kijózanodás” látszik: akár 5-10 százalékkal is kevesebb lehet az idén november-decemberi forgalom a tavalyinál. Igaz, ha 2021-hez hasonlítjuk a mutatókat, akkor ahhoz viszonyítva az jön ki, hogy folytatódik az akkor már évek óta tartó növekedés.

És ha már november: a MediaMarktnál ez az egyik kísérlet az év végi forgalom felpörgetésére – Black Friday helyett hosszabb ideig tartó akciókat hirdetnek, Black November néven, hogy ne csak néhány napon legyen óriási roham, hanem folyamatosan növekedhessen a forgalom.

Az év elején a környezettudatos, energiatakarékos gépek forgalma ugrott meg nagyon, most viszont már azt keresik, hogy min lehet spórolni. A MediaMarktnál a 0 THM kampányokból visszavettek minden országban, így például a magyar piacon is az áruhitelek aránya a bevételekből visszaesett 7-8 százalékról 5-5,5 százalék környékire.

A műszaki cikkeknél – és egyáltalán a tartós termékeknél – sokkal kisebb volt a drágulás, mint szinte bármelyik más szektorban, még akkor is, amikor a csúcson járt az infláció, és most is. Ezt Bombera Zsolt kérdésünkre azzal indokolta: az árverseny nagyon komoly ebben a szektorban, ráadásul miután tavaly ősszel a beszállítók beárazták a harmatgyenge forintot, most már annál erősebb a forint. A csökkenő kereslet pedig szintén féken tartja az árakat.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20231027_MediaMarkt_valsag_sporolas_black_friday_karacsony#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …