2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Már a fizetésképtelenség fenyegeti a Vasútvillt, miután Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc lánya elváltak

Hirdetés

Már a fizetésképtelenség fenyegeti a Vasútvillt, miután Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc lánya elváltak

Másfél milliárd forintosnál is nagyobb veszteséggel zárta 2023-at a Vasútvill Kft. a most leadott éves beszámoló szerint. Ez az az építő vállalat, amelyben 2017 után Homlok Zsolt lett a közvetett tulajdonos, épp akkor, amikor távozott a Swietelskytől és összeházasodott Mészáros Lőrinc lányával, Mészáros Ágnessel – a nagy felfutása is ez után indult, gyakran a Mészáros-cégek alvállalkozójaként. 2019-től kezdve nem lehetett hivatalosan azt állítani, hogy valóban Homlok cégéről lenne szó, akkortól egy svájci bejegyzésű cég mögé dugták el, hogy ki a valódi tulajdonos.

Azt 2023 elején írtuk meg, hogy több jel szerint is véget érhet Homlok és Mészáros Ágnes házassága, ez után pedig a Vasútvill nagyon gyorsan esett ki a pikszisből: fővállalkozója, az egykori após cége indoklás nélkül felmondta a szerződéseit – a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújításáról, a váci állomáson végzett munkákról és a nyíregyházi ipari parkról van szó. A céges beszámolón is látszik, hogy mennyire elapadtak a bevételek, a 2022-es 6 milliárd forinttól 2,7 milliárdra zuhant az árbevétel, az „egyéb bevétel” sor pedig 2 milliárdról 215 millió forintra esett össze.

Abból a szempontból nem volt váratlan a rossz eredményekről szóló beszámoló, hogy a céges hitelminősítéssel foglalkozó Scope Ratings tavaly március óta eddig háromszor minősítette le a Vasútvillt, legutóbb arról írtak, hogy súlyos likviditásproblémák vannak, nagyjából kéthavi működésre elegendő pénz maradt a cég kasszájában, de a cseh anyavállalat segítséget ígért.

Hirdetés

Most azt írták a beszámoló mellékletében: a többszöri leminősítés miatt a cég kötvényeit a tulajdonosai visszavásárolhatják, emiatt megkezdődtek a kötvénytulajdonosokkal és pénzintézetekkel az egyeztetések, most közösen vizsgálják a lehetőséget, hogy a cég fizetőképessége fennmaradjon. A könyvvizsgáló ehhez annyit fűzött hozzá: ez egy

„lényeges bizonytalanság, amely jelentős kétséget vethet fel a Társaságnak a vállalkozás folytatására vonatkozó képességét illetően.”

Homlok Zsoltnak eközben az a cége, amelyről hivatalosan is leírhatjuk, hogy 80 százalékban az övé (a maradék 20 a testvéréé), a Homlok Építő Zrt. kis pluszban zárt, az 94 millió forint nyereséget hozott össze, miután 8,3 milliárd forintra növelte a bevételét az egy évvel korábbi 5,2 milliárdról.

Homlok mostanában még egy nagy bukással került be a hírekbe: a szintén hozzá tartozó Szombathelyi Haladás anyagilag akkorát bukott, hogy nem kapta meg az indulási engedélyt a következő évi NB II-ben, csak a harmadosztályban folytathatja. Ennek a részleteiről – amikor még nem volt végleges az alsóbb osztályba sorolásról szóló döntés – itt írtunk bővebben:

Az összeomlás elől menekül Mészáros Lőrinc volt vejének focicsapata a stadionépítés és a válás után

Az utolsó pillanatban is próbálnak szponzort vadászni, hogy jövőre elindulhasson a Haladás a másodosztályban. Egy anyagilag iszonyatos bukást hozó stadionépítés, az önkormányzatok kivéreztetése és az is kellett a szombathelyi káoszhoz, hogy a tulajdonos cégei bajba kerültek, épp miután elvált Mészáros Lőrinc lányától.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240531_mar-a-fizeteskeptelenseg-fenyegeti-a-vasutvillt-miutan-homlok-zsolt-es-meszaros-lorinc-lanya-elvaltak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elkaszálta a felsőzsolcai autóalkatrész-gyár 17 milliárdos állami támogatását az Európai Bizottság

Az észak-magyarországi új autóalkatrészgyártó-üzem építésének támogatására irányuló magyar terv nem felel meg az uniós állami …