2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Kőolajat talált a Mol Vecsésnél

Hirdetés

Kőolajat talált a Mol Vecsésnél

Olajmezőt talált Vecsés határában a Mol, közölte a társaság hétfőn. A társaság szerint a 2100 méter mélyen felfedezett olaj „jelentős” mennyiségű.

A Mol még 2015-ben nyerte el Vecsésnél a kutatási koncessziót, és az előzetes geológiai vizsgálatok után jelölték ki a település határában a lelőhely-esélyes területet. A próbafúrást júliusban kezdték, 31 napig tartott, míg leértek a több mint 2 kilométeres mélységbe. Kúttesztelés következett, ezen bebizonyosodott, hogy a fellelt olaj gazdasági hasznosításra alkalmas, így a Vecsés-2 elevezésű, új olajkutat november 11-én üzembe is állították. Az itt felhozott anyag egyenesen a százhalombattai finomítóba megy feldolgozásra.

A Vecsés-2 most még napi 600 hordó olajat tud felszínre hozni, de a társaság tervei szerint később 700–1000 hordó lesz a kapacitása. Ezzel mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország, és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 a Mol harmadik legnagyobb hozamú hazai kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A siker után további fúrások jönnek a környéken.

Hirdetés

© Mol

A Mol a közlemény szerint az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött a termelési szint fenntartására, erre szerintük azért volt szükség, mert a készleteink folyamatosan merülnek, és ha nem költenének ennyit a pótlásukra, akkor évente 15–20 százalékkal csökkenne a termelésünk.

Az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt, és 16 új molos kút kezdett termelni. A sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60–65 százaléka földgáz, 20–25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A Mol sikerét beárnyékolja, hogy mindeközben a vállalat ettől a héttől nem szállít üzemanyagot a független benzinkutak egy részének. Ennek egyik oka az, hogy a társaság beszállt az ország stratégiai olajkészletének visszapótlásába – a készlet nyári felszabadításának az volt az oka, hogy tervezetten le kellett állítani a Mol Dunai Finomítóját. A visszatöltés következményeiről itt lehet bővebben olvasni. Itt pedig azon független benzinkutak aktuális listája olvasható, melyeken megszűnt az üzemanyag-ellátás.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221121_Mol_Vecses_olaj_olajmezo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az orosz posta kitalálta, hogyan vehetnek mégis Apple és Nike termékeket az oroszok

Az orosz posta kitalálta, hogyan vehetnek mégis Apple és Nike termékeket az oroszok

Miután Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen, több száz nyugati cég függesztette fel működését az …