2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Kevesebbet eszünk étteremben, mint a Covid előtt, és inkább csak hétvégén

Kevesebbet eszünk étteremben, mint a Covid előtt, és inkább csak hétvégén

„Kisebb a költési szándék, mint korábban volt” – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portofoliónak, hozzátéve, hogy azokban az éttermekben lehet nagyobb a probléma, ahol a korábbi, nagy belföldi kereslet miatt az indokoltnál nagyobbat emeltek az ételek és az italok árán.

Mint Kovács fogalmazott, azokban az éttermekben, ahol jó a szolgáltatások ár-érték aránya, a költségek emelkedése mellett tudtak emelni az áraikon, és a vendégek sem pártoltak el tőlük. Ugyanakkor – mint mondta – megfigyelhető az, hogy az emberek megfontoltabban költenek, mivel a Covid-járvány után átalakultak a fogyasztói szokások.

„A hét elején gyenge a kereslet, az éttermi fogyasztás a hétvégére koncentrálódik. Mivel a legrugalmasabb vállalkozók élik túl, nem véletlenül döntöttek sokan a rövidebb hét eleji és a hosszabb hétvégi nyitvatartás mellett. Sőt, néhány vendéglátóhely hét elején egyáltalán nincs nyitva” – fejtette ki az elnök.

Az árakról szólva Kovács elmondta, az egyes vendéglátóhelyek nagy szórást mutatnak, de az idei első nyolc hónap tapasztalatai után elmondható, hogy aki beül egy étterembe, az egy átlagos ebéd esetében minimum fejenként 10 ezer forintos számlával kalkulálhat, de a személyenkénti 20 ezer forintos költség sem jelenti azt, hogy feltétlenül luxushelyen fogyasztottunk. Az elnök hozzátette, az éttermek működését nehéz előre jelezni, de a rendezvénypiacon jó ősznek és télnek nézünk elébe a megrendelésállomány alapján.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230915_etterem_arak_Magyar_Vendeglatok_Ipartestulete_Kovacs_Laszlo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei …