2020. április 1., szerdaMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Jöhetnek a vendégmunkások Romániából, de ez sem elég

Hirdetés

Jöhetnek a vendégmunkások Romániából, de ez sem elég

Mostantól engedélyezik a határátlépést Románia és Magyarország között az ingázók számára. Ez nem csak azoknak a vendégmunkásoknak jelent gondot, akik otthon teljesen jövedelem nélkül maradnak, de a magyar kertészeti ágazat munkaerőhiány-gondját is részben orvosolja. Azért is részben, mivel az intézkedés csak a határ 30 kilométeres sávját érinti, akárcsak Szlovákia esetében.

Arra nincsenek konkrét adatok, hogy a harmincezres vendégmunkás tömegből mennyien jöttek eddig is Romániából , és mennyien Ukrajnából, de a mezőgazdaságban évtizedek óta hagyományosan inkább Erdélyből utaztak ide, a gazdaságok pedig Csongrád és Bács-Kiskun megye közepén is működnek  Így az továbbra is talányos, hogy a harminc kilométeres sávon kívül levő gazdaságok hogyan oldják meg a munkerő problémáikat. A múlt héten írt a hvg.hu arról a csirkehús drágulásával kapcsolatban, hogy kiskunmajsai vágóhídon éppen a vendégmunkások távolléte miatt volt egy kis fennakadás az ellátásban, ezért tudott csak jóval kevesebbet és drágábban venni a húsból a kereskedő, akin végül is csattant a vevők dühe.

A szerdai döntés után is kedvezőnek tartaná Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke azt is, hogy az itthon most leálló üzemek kényszerszabadságra küldött dolgozói számára tegyék lehetővé, hogy legálisan tudjanak idénymunkát vállalni, tehát a működést szüneteltető üzem alkamazottjaként is vállalhasson valaki munkát. Az ingázó vendégmunkások ügyében hozott döntés után viszonylag gyorsan visszatérhetnek a napszámosok, de a most munkából kiesők közül sokaknak jól jöhet a jövedelem-kiegészítés. A szervezet információi szerint a gazdaságokban, pár napos munkát vállalnának egyetemi diákok, és bizonyára jelentkeznének a már az elmúlt hetekben csökkentett üzemmódban működő vendéglátók, vagy a napokban bezárt szállodák munkatársai, de itt is döntést várnak az Operatív Törzstől abban, hogy az állásidőn levők szabályosan alkalmazhatók legyenek az egyszerűsített foglalkoztatásban.

A kertészeti ágazati szakmaközi szervezet éppen a napokban alakította meg a rendkívüli helyzetre reagáló szakmai csoportját. Ebben nyolcvanan gyűjtik a gazdálkodóknál felmerülő gondokat, minden héten továbbítják az Operatív Törzsnek a sürgősen megoldásra váró gondokat. A nagybani piacok működésének biztosítása az ellátás egyik kulcsfontosságú láncszeme, a fővárosi és szegedi elosztóhelyek, ugyan rendkívüli szabályok bevezetése mellett, de működnek. A kis termelői piacok bezárása is a levegőben lóg, néhány önkormányzat már döntött is a bezárásukról. Ledó szerint, bár az élemiszerek felületén, az eddigi információk szerint nem terjed a vírus, mégis biztonságosabb csomagolt terméket venni. Amíg van csomagolóanyaag.

Hirdetés

Vízválasztó

Ledó Ferenc elmondta, nagyjából két hétre való csomagolóanyag van készleten, amit Olaszországból importál több mezőgazdasági cég, élelmiszer-feldolgozó. Azt éppen Nagy István agrárminiszter mondta el a Hír Tv egyik műsorában, hogy a tejtermékeknél is gondot okozhat az, hogy a dobozokat ugyan Magyarországon gyártják, de a műanyag kupakokat Olaszországból szállítják. Ezek az olasz üzemek két hete leálltak, így bár még van a raktárakban, de egy hosszabb időtávon erre is megoldást kell találni.

A zöldség-gyümölcs termelők összefogtak a gyógyítókért

Minden műszak után hazavihetnének egy egykilós csomagot a készenléti kórházban dolgozó orvosok és nővérek. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar termelők részt vesznek a Dél-Pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásában. Kedden indították az akciót, sorra érkeznek a felajánlások: a Juice Product 100 liter gyümölcslevet szállít a kórház dolgozóinak ellátására, a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete (Délkertész) 200 csomag paprikával és paradicsommal, a Korona Magyar Gomba Egyesülés 600 doboz friss gombával járul hozzá a kezdeményezéshez. Mindkét termelői értékesítő szervezet további segítséget is felajánlott a kórház számára. A csengeri termelők összefogásában a jövő héten érkezik meg az adomány. A Szatmári Ízek Kft. 200 ajándékcsomagot (csomagonként 3 liter bio almalé, 5 csomag almaszirom), az Almarégió Kft. és a Zöldkertész Szövetkezet pedig friss almát küld a dolgozóknak. A FruitVeB várja a további felajánlásokat, amellyel a későbbiekben is segíthetik a gyógyítók munkáját.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200325_Koronavirus_Szobalanyokat_es_diakokat_is_munkara_fognanak_a_foldeken#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Tiltakozik a Digi, amiért kimaradt az 5G-frekvenciapályázatból

Tiltakozik a Digi, amiért kimaradt az 5G-frekvenciapályázatból

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone 128 milliárd forintot fizetett a magyar 5G-frekvenciahasználati …