2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Hullanak a boltok Magyarországon, sose volt még ilyen kevés

Hirdetés

Hullanak a boltok Magyarországon, sose volt még ilyen kevés

Az idei év első félévében először fordult elő, hogy 110 ezer alá csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma Magyarországon – írja a Portfolio.hu a KSH adatai alapján. A boltok száma az év első felében 2 ezerrel csökkent.

Az élelmiszer- és italboltok száma 450-nel csökkent, a zöldségeseké 180-nal, a ruhaboltoké 400-zal és ugyanennyivel az iparcikk-üzleteké. A használtcikk-boltok száma 150-nel csökkent.

A kiskereskedelmi üzletek számának csökkenése lényegében évtizedek óta tartó tendencia, a 2009-es válság után volt némi visszapattanás, de 2013 óta a csökkenés újra folyamatos. Emögött több folyamat húzódik meg, pl. az online kiskereskedelem térnyerése, a kistelepülések elnéptelenedése, a bevásárlóközpontok terjedése.

Hirdetés

Ezzel együtt az év első felében már szerepet játszhattak a romló gazdasági körülmények, bár összességében a kiskereskedelmi forgalom még nőtt.

Az élelmiszer-üzleteknek ráadásul a kormány által 2021 őszén bevezetett árstopok is megterhelést jelentenek, egy sor terméket ugyanis a reális piaci árnál olcsóbban, sőt beszerzési ár alatt kell adniuk. Ez különösen a kisboltok számára nehezen kezelhető. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legújabb (tojásra és krumplira vonatkozó) árstopok bejelentésekor támogatást ígért a kisboltoknak.

Az év második felében még gyorsulhat a boltok számának zuhanása. Az infláció egyre magasabb, már 20 százalék fölött jár, mivel a bérek emelkedése ezzel nem tud lépést tartani, a háztartások fogyasztása csökken. A kiskereskedelmi üzletek kiadásai egyre nőnek, az energiaszámlák többszörösére rúgnak, és béremelési kényszer is van, mivel a munkanélküliség továbbra is alacsony.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221119_Hullanak_a_boltok_Magyarorszagon_sose_volt_meg_ilyen_keves#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az orosz posta kitalálta, hogyan vehetnek mégis Apple és Nike termékeket az oroszok

Az orosz posta kitalálta, hogyan vehetnek mégis Apple és Nike termékeket az oroszok

Miután Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen, több száz nyugati cég függesztette fel működését az …