2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Harmadára csökkenhet az alapszámlák maximális havi díja

Hirdetés

Harmadára csökkenhet az alapszámlák maximális havi díja

A Magyar Nemzeti Bank évek óta kritizálja a magyarországi bankokat, mert szerintük azok drágán kínálnak számlavezetési szolgáltatást ügyfeleiknek. Az olcsóbb számlák felé tett első lépésként még 2016-ban arra kötelezték a pénzinézeteket, hogy úgynevezett alapszámlákat kínáljanak, amelyek kedvezményes díjon teszik elérhetővé az alapvető banki szolgáltatásokat (készpénz felvétele és befizetése, eseti utalás, állandó átutalási és csoportos beszedési megbízás, bankkártya).

A „fapados” számlák maximális díját a mindenkori bruttó minimálbér összegéhez kötötték, eszerint annak díja nem haladhatja meg az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százalékát. Mivel a 2016-os induláskor az előző évi bruttó minimálbér 105 000 forint volt, az alapszámlák díjának maximumát kezdetben 1575 forintban határozták meg. Fontos ugyanakkor, hogy ez nem pusztán havi díj, az összeg tartalmaz havonta két alkalommal, összesen 150 000 forint készpénzfelvételt bármelyik hazai forint ATM-ből, egy alkalommal (maximum 50 000 forint összegű) díjmentes készpénzfelvételt bankfiókban, valamint havi négy darab rendszeres átutalási megbízást összesen legfeljebb 100 000 forint értékben.

A fapados számla esetében azonban megkötések is vannak: a számlának egyetlen tulajdonosa lehet, ez a személy pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, valamint a számlához hitelkeret sem kapcsolódhat.

Hirdetés

Kezdetben még megérte

A 2016-os induláskor meghatározott 1575 forintos maximális havi díj még kifejezetten kedvezőnek számított, hiszen bár az Erste Banknak volt abban az időben ingyenes számlája, itt feltételként szabták, hogy minden hónapban legalább 150 000 forint érkezzen külső forrásból, ha pedig ez nem teljesült, a havi díjat utólag beterhelték.

A fapados számlával elérhető pénzügyi előny azonban akkoriban sem volt számottevő, legalábbis a hazai bankszámlákat összehasonlító kalkulátor szerint átlagos használatot feltételezve 2016. január végén 1625 forint volt a vizsgált bankszámlák átlagos havi költsége.

Az alapszámlák idei árplafonja szempontjából érdekes 2022-es minimálbér összege kereken 200 000 forint volt, ez alapján pedig a bankok akár 3000 forintig is emelhetik alapszámláik díját. Ennél azonban a Bankmonitor elemzése szerint – átlagos használatot és havonta 250 000 forint érkeztetését feltételezve – hét olcsóbb számla is elérhető jelenleg, amelyek közül ráadásul kettő (Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén a CIB ECO számla és az UniCredit Partnet Aktív Zéró Csomag) akár ingyenes is lehet, de a vizsgált számlák átlagos havi költsége is mindössze 2500 forint jelenleg. (A szórás azonban nagy, a legdrágább számla havonta 17 800 forint kiadást jelent a tulajdonosának.)

Nagy változás jöhet!

Amennyiben elfogadják az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosítás tervezetét, akkor az alapszámla havi díjának maximális összege a jelenlegi harmadára, 1000 forintra csökkenne. A tervezet szerint ugyanis az eddigi 1,5% helyett a jövőben a minimálbér 0,5%-ában határoznák meg a költségplafont. Az 1000 forintos fapados számla pedig már valóban versenyképes volna, hiszen ez kevesebb mint fele a jelenlegi átlagos havi számlaköltségnek, ám még így is találni négy olyan számlát, aminél az első évben alacsonyabb havi kiadással lehetne bankolni.

* * *
Már teljesen ingyenes bankszámlák is elérhetőek

Sokan fizetnek éves szinten több tízezer forintot csak azért, mert van saját bankszámlájuk. Azonban léteznek már teljesen ingyenes számlacsomagok is! A Bankmonitor bankszámla kalkulátora – a bankolási szokásai alapján – mindenkinek személyre szabottan megmutatja az elérhető legkedvezőbb ajánlatokat.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230126_Harmadara_csokkenhet_az_alapszamlak_maximalis_havi_dija#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az energiaminiszter volt cégétől jön az MVM Csoport új vezére

Az energiaminiszter volt cégétől jön az MVM Csoport új vezére

Mátrai Károly az MVM Csoport vezérigazgatója 2023. január 23-ától – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. …