2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / „Ha fair világban élnénk, a Balaton sokkal drágább lenne”

Hirdetés

„Ha fair világban élnénk, a Balaton sokkal drágább lenne”

A balatoni vendéglátóhelyek soha nem látott nehézségekkel néznek szembe: az alapanyagár-emelkedés, a munkaerőhiány és a bizonytalan forgalom miatt sok vendéglátóhely jövője került veszélybe, sokan vagy áremeléssel vagy külföldi munkaerő behozatalával próbálkoznak – nyilatkoztak a hvg.hu-nak szakértők a jövőről.

Járosi Tamás, a tihanyi Malackrumpli étterem tulajdonosa a hvg.hu-nak elmondta, a balatoni éttermek számára a sok probléma közül csupán az egyik az, hogy bizonyos tételekből hiány van és az, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedtek az alapanyagárak. Például a tejtermékek – a vaj, a sajt, a tejszín – ára duplázódott, de a zöldségek ára is jelentősen megnőtt: „míg korábban a burgonya kilóját 80 forintért vettük, mostanra már 300 forint alatt nem kapni jó minőségű burgonyát”. És míg korábban a hazai bio paradicsom kilója 1500 forint volt a szezon elején, utána 3-500 forint/kg-ra változott, már most 3000 forint körül mozog, és 1500 forint lesz a kilogrammonkénti ár a szezonban.

Járosi Tamás, a tihanyi Malackrumpli bisztró tulajdonosa
© Reviczky Zsolt

Hirdetés

„A lángos árának a 90 százaléka a szolgáltatás, és 10%-a az alapanyagköltség”

„A balatoni vendéglátósok szekere a 80-as évek elején még jól futott, ezért szitokszó a balatoni vendéglátós, de a gebines, szerződéses, privatizációs világnak 30 éve vége van. A régi generáció tagjai közül rengetegen tönkrementek, miközben mindenüket elvesztették. Az utóbbi tíz évben egy új korszaka indult a balatoni vendéglátásnak, 2013-ban nyitott a Malackrumpli, a balatonfüredi Baricska csárdával egyszerre robbant be a piacra, és ekkor még óriási kereslet volt a modern gasztronómiára.”

Mára a Balaton környékén egyre több újhullámos étterem van, azonban a magyar tengeren a vendéglátás már nem annyira jövedelmező, mint régen volt, sokan már be is zártak, vagy tulajdonost cseréltek az újonnan érkezők közül.

Rengeteg az adminisztráció, az adók mellett 17-féle járulékot kell a szolgáltatóknak befizetniük – a Nébih-díjtól az Artisjuson át a kamarai hozzájárulásig – akkor is, ha elmaradnak a vendégek vagy ha járványidőszak van és ki sem nyitunk.

Emellett a rezsit, bérleti díjat is folyamatosan kell fizetniük az éttermeknek, így összességében egy strandbüfében is a „lángos árának a 90%-a a szolgáltatás, és 10%-a az alapanyagköltség”. Ezért Járosi Tamás szerint még ideig-óráig valahogy kinyitnak az éttermek, de ha nem enyhülnek a terhek, pár év múlva még rosszabb lehet a helyzet.

Az osztrák bérekhez közeledünk

Ráadásul azért sem tudnak kinyitni sokan, mert „már havi nettó egymillió forint feletti fizetésért sem találnak megfelelő szakembert a Balatonhoz.” Egy felnőtt, munkaképes, szakmai tudással rendelkező generáció tűnt el a piacról: vagy elmentek külföldre vagy másik iparágban helyezkedtek el és már nem akarnak visszajönni.

A Malackrumpli étterembe jelenleg séfhelyettesi pozíciót hirdetnek nettó 800 ezer Ft/hó fizetésért, emellett szállást és étkezést biztosítanak, de nem igazán érdeklődnek a pozíció iránt.

– mondta el a tihanyi étterem tulajdonosa, aki szerint a Balaton körüli, kizárólag szezonálisan működő éttermek még nehezebb helyzetben vannak, hiszen tavasszal hirdetik meg az állásokat, és keresnek, sokszor sikertelenül munkaerőt. Hozzátette, „a nyugati országban már találtak a munkaerőhiányra megoldást, a vendéglátóhelyen nem mindenki képzett szakember, hanem a jól definiált szakmai pozicóiókban lévő vezetők (főpincérek, séfek, séfhelyettesek, stb.) irányítják a betanított munkásokat, akik alacsonyabb bérért dolgoznak.”

Folyamatos a munkaerőhiány a Balaton mellett
© null

Thaiföldi, vietnámi, fülöp-szigeteki és ukrán séfek főzhetnek az éttermekben

A szállodaipart is elhagyta a dolgozók 34%-a – mondta el a hvg.hu-nak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A kieső dolgozókat a hatékonyságnövelés mellett diákmunkával, nyugdíjasok foglalkoztatásával, munkaerő-kölcsönzéssel és a külföldi munkaerő bevonásával próbálják megoldani.

Már több szálloda kezdte el a thaiföldi, vietnámi, fülöp-szigeteki és ukrán munkavállalók kiválasztását például séf és éttermi segédmunkás pozíciókba. Baldauf Csaba szerint a munkavállalói vízum egyszerűsítése és egy gyorsabb eljárás bevezetésre könnyítené a folyamatot. Ezek után az jelent majd kihívást, hogy

hogyan lehet a külföldi munkavállalókat integrálni, a dolgozókat a kulturális különbségek tükrében érzékenyíteni, ráadásul a külföldi munkavállalókat a vendégeknek is meg kell szokniuk, főleg vidéken.

Ami Budapesten történik, az gyűrűzik be a Balatonra

Járosi Tamás tapasztalatai alapján azok a minőségi éttermek országszerte, akik egyáltalán túlélték az elmúlt időszakot, 30-40%-kal magasabb áron dolgoznak. Azonban sem a drágulás, sem a bezárások nem egyedülállóak a Balatonnál, hanem Budapesten is hasonló problémákkal néznek szembe a vendéglátóhelyek: „folyamatosan tűnnek el az ikonjaink, az Olimpia, a Csalogány étterem, a Fricska Gastropub, ráadásul ezeknek az éttermeknek a bezárása egy kulturális, társadalmi kérdés is.”

A hazai mintegy 40 ezer vendéglátóhely 30-40%-a mehet tönkre idén vagy jövőre, és a középkategóriás éttermek vannak a legnagyobb veszélyben, mert magas minőséget adnak moderált árakon.

Az ikonikus Csalogány étterem is bezárt
© Reviczky Zsolt

Horvátország nem olcsóbb a Balatonnál

Bár gyakran felmerül az utazók körében, hogy Horvátország olcsóbb a magyar tengernél, azonban fontos, hogy „az almát ne a körtével hasonlítsuk össze: egy, a parttól 1,5 kilométerre fekvő horvátországi apartmant nem lehet összehasonlítani egy 4 csillagos balatoni szállodával, ami rendelkezik kiépített infrastruktúrával és szolgáltatásokkal” – mondta el az MSZÉSZ elnöke. Ráadásul a szállodák jövedelmezősége az elmúlt időszakban rendkívül leromlott: az egy kiadható szobára jutó energiaköltség 280%-kal emelkedett. „Az árak világszerte emelkednek, és a Balatonnál annyival fognak, amennyit a kereslet elbír és amennyit a megnőtt költségek indokolnak. Az energiaárak négyszeresére, az ételek ára 20%-kal emelkedtek, a bérköltségek is közel 20%-kal nőttek tavalyhoz képest, a költségek emelkedését pedig be kell építeni az árakba.”

Ugyanígy, egy balatoni minőségi éttermet egy alacsonyabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtó horvát étteremmel nem érdemes összemérni, mégis sokan ezeket mérik össze

– mondta el Járosi Tamás.

Az infláció, a munkaerőhiány, az üzemanyagár emelkedés azonban mind nemzetközi tendenciák, így a horvátok is ugyanezekkel a problémákkal nézne szembe. Arról sem szabad elfeledkezni a jelenlegi benzinárak mellett, hogy a Balaton Budapestről 1,5 óra távolságban van, míg Split 10 óra út a fővárostól.

„Ha fair világban élnénk, a Balaton sokkal drágább lenne”

A balatonudvari strandon a büféárak (főétel körettel) Járosi Tamás elmondása alapján 1800-2500 forint között mozognak. Az étterem-tulajdonos szerint ezek az árak nem túlzóan magasak azt figyelembe véve, hogy a strandbüféknek a szezonban csupán 60 napjuk van arra, hogy bevételeik előteremtésére, azonban az időjárástól függően ez könnyen lecsökkenhet 45 napra is. Ráadásul a büfék a június 20-ig tartó, és a szeptember-októberi elő-, és utószezonban ki sem nyitnak.

Azonban, szerinte, „ha fair világban élnénk, a Balaton sokkal drágább lenne, hiszen világszerte a szezonális üdülőhelyek drágábbak, mint a főváros ugyanolyan kategóriájú létesítményei”. Hozzátette, ők Tihanyban a saját “polgári” kategóriával összehasonlítva még mindig 40%-kal olcsóbban adják az ételeket, mint Budapesten.

Balatoni strand büféárai
© null

„Az embereknek hozzá kell szokniuk az árakhoz, ami egy hosszabb folyamat lehet. Lehetséges, hogy még kevesebben fognak étterembe járni, mint korábban.” Azonban amíg az emelkedő költségek miatt a Balatonon szinte minden étterem-tulajdonos emelt a tavalyi árakon, a Malackrumpliban a tulajdonos emelés előtt egyelőre kivárja, hogy a terasz megteljen, és felméri a törzsvendégek reakcióját.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220523_balaton_nyari_szezon_ettermek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is 285 millió forint osztalékot vett ki cégéből Szijjártó-Nagy Szilvia, …