2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / GVH: Kiktatták az árversenyt, drágábban adhatták a Kubut, a Topjoyt, az Apentát és a Nestea-t

Hirdetés

GVH: Kiktatták az árversenyt, drágábban adhatták a Kubut, a Topjoyt, az Apentát és a Nestea-t

Valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata, a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint.

A GVH azt gyanítja, hogy a megállapodás résztvevői így

kiiktathatták az árversenyt, mesterségesen magas árszintet kialakítva.

Hirdetés

A versenyhatóság az elmúlt napokban országszerte tartott összehangolt rajtaütéseket az üdítőgyártó és -forgalmazó cég, illetve az üzletláncok telephelyein.

A Maspex Olympost forgalmazza többek között az Olympos, Kubu, Apenta, Topjoy és Nestea márkákat. A gyanú először a (szállodákat, éttermeket, cateringet tömörítő) HoReCa ágazatnál merült fel, és már február óta vizsgálták a céget.

A vállalat valószínűleg előírta partnereinek, hogy milyen minimumáron árulhatják a termékeit a hazai vendéglátóegységekben, illetve nagykereskedelmi forgalmazás során – írták. A lefoglalt dokumentumok arra utaltak, hogy a cég az élelmiszer-kereskedelmi partnereivel is hasonlóan járt el, így a megállapodás résztvevői valószínűleg elkerülték az árversenyt az érintett üzletláncok boltjaiban.

A GVH ezért május 23-án újabb versenyfelügyeleti eljárást indított a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft.-vel és számos élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben, amelynek keretén belül összehangolt rajtaütéseket hajtottak végre az érintett vállalkozások telephelyein, országszerte bizonyítékokat gyűjtöttek.

A közleményben jelezték, hogy

a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

A bizonyításra hat hónapja lesz a hivatalnak, amit két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal hosszabíthatnak meg.

Borítóképünk illusztráció!

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230526_rogzitett_minimalar_gvh_versenyfelugyeleti_eljaras_maspexcsoport_kubu_topjoy_olympos_nestea#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Ugyan csak 2021 decemberében hozta létre tanácsadó cégét a miniszterelnök lánya, Szokira-Orbán Sára, már az …