2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Gigabírsággal büntették meg a TikTokot, mert nem tartotta be az EU gyermekvédelmi szabályait

Gigabírsággal büntették meg a TikTokot, mert nem tartotta be az EU gyermekvédelmi szabályait

Az európai szabályozó szervek 345 millió eurós bírságot szabtak ki a TikTokra pénteken, mert a rövidvideó-megosztó app nem tartotta be az Európai Unió gyermekvédelmi szabályait. Ez az első alkalom, hogy a gyerekkedvenc alkalmazást megbüntették a szigorú európai adatvédelmi szabályok be nem tartása miatt.

Az ügyben a dublini központú Adatvédelmi Bizottság járt el, mely az európai központjukat jellemzően szintén az ír fővárosban berendező egyéb Big Tech-cégek szabályozását is intézi. A bizottság a TikTokot most a 2020 második felében elkövetett kihágásai miatt meszelte el.

A vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a kérdéses időszakban a tizenéves felhasználók regisztrációja során a fiókok alapértelmezetten nyilvánosnak készültek el, bárki által megtekinthetőként és kommentelhetőként. Ezek az alapértelmezett beállítások kockázatot jelentettek a 13 év alatti gyermekek számára is, akik annak ellenére is hozzáfértek a platformhoz, hogy az nekik nem engedélyezett.

Kihágás volt még, hogy a szülőknek tervezett, a gyerekeik beállításainak kezelésére való „családi párosítási” funkció nem volt elég szigorú, és lehetővé tette a felnőtteknek, hogy bekapcsolják a közvetlen üzenetküldési funkciót a 16 és 17 éves felhasználóknak, anélkül, hogy azok a beleegyezésüket adták volna. A bizottság ezenfelül úgy ítélte meg, hogy a regisztráció és a videók közzététele során az app folyamatosan azzal piszkálta a tini felhasználókat, hogy a magánéletükbe jobban behatoló opciókat fogadjanak el.

A TikTok közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel, „különösen a kiszabott bírság mértékével”. Rámutattak, hogy a bizottság három évvel ezelőtti funkciókat és beállításokat kifogásol. Szerintük ezeket jóval a vizsgálat megkezdése előtt, 2021 szeptemberében már megváltoztatták: alapértelmezetten priváttá tették a 16 év alattiak fiókjait, és letiltották a közvetlen üzenetküldést a 13 és 15 év közöttiek számára.

(AP)

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230915_TikTok_gyermekvedelmi_szabalyok_adatvedelem_birsag_EU#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei …