2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Ezredére zuhant vissza a lélegeztetőgép-üzlet egyik nagy nyertesének profitja, majd meg is szüntették

Ezredére zuhant vissza a lélegeztetőgép-üzlet egyik nagy nyertesének profitja, majd meg is szüntették

9,3 millió forint profitot hozott 2022-ben a Silk Road Kft., majd elrendelték a cég végelszámolását – derül ki az éves beszámolóból. Ez az a cég, amelynek a leányvállalata, a Fourcardinal Kft. még 2020-2021-ben a lélegeztetőgép-beszerzések egyik nagy nyertese volt.

Emlékezetes, a koronavírus-járvány alatt a kormány nagyjából 300 milliárd forintot költött el arra, hogy beszerezzen 16 ezer lélegeztetőgépet – az kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy ennyire nem lesz szükség, a járvány abszolút mélypontján is, amikor pedig lakosságarányosan nálunk volt a világ legrosszabb Covid-halálozási mutatója, naponta több százan haltak meg, kevesebb mint tizedennyien, 1527-en voltak lélegeztetőgépen. A Fourcardinal Kft. egy volt a lélegeztetőgépeket beszerző cégek közül, ezer gépet szerzett 17 milliárd forintért, és a védőfelszerelések beszerzésében is részt vett.

Így aztán 2020-ban már 15,9 milliárd forint lett a profitja, ebből 15,4 milliárdot ki is fizetett osztalékként. Utána már nem ment olyan jól az üzlet, 2021 szeptemberében úgy döntöttek, hogy jogutód nélkül megszüntetik a céget. A Silk Road Kft.-nek abban az évben még jól ment, 8 milliárd forint lett a nyeresége, 2022-ben viszont szintén a végelszámolás sorsára jutott, abban az évben már csak 9,3 milliós lett a profit.

Azt a hvg360 írta meg, hogy a Fourcardinal egyik tulajdonosának, Nagy Beatrixnak az anyja, Szegi Ildikó több szálon is közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával. Majd arra is fény derült, hogy a Silk Road Fund Zrt. egykori ügyvezetője, Szeverényi Márk testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót nem sokkal az üzlet nyélbe ütése előtt nevezte ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek Szijjártó Péter, Szeverényi Ivonn férje pedig Szabó László volt amerikai nagykövet és ex-külügyminiszter-helyettes, a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks egykori elnök-vezérigazgatója, akit azóta a Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány élére neveztek ki.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230531_lelegezteto_silk_road_beszamolo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei …