2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Emirátusi cég segítségével erősíti megújuló energiatermelését Románia

Hirdetés

Emirátusi cég segítségével erősíti megújuló energiatermelését Románia

.

Tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok romániai építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar.

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá, Klaus Iohannis román államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében.

Hirdetés

A 187 vízierőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkező, a romániai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát szolgáltató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát – és nem utolsósorban tőkeerejét – akarja a romániai beruházások számára megnyerni – közölte Bodgan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

A román vállalat szerint a Masdar 40 ország megújuló energia projektjei megvalósításában vett részt az utóbbi 16 évben, és 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt be eddig.

A megállapodásról beszámoló G4Media.ro hírportál szerint a Hidroelectrica és a Masdar a Dunán és az Olton építene napelemparkokat, előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízierőműnél, utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) területén.

Az Economedia gazdasági hírportál tavaly júniusban számolt be arról, hogy Hidroelectrica közbeszerzést írt ki a Dunán, illetve az Olton tervezett napelemparkjai és hidrogéngyárai megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésére. A napelemparkok által termelt áramot használnák fel a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállítására. A Brassó megyei beruházásnál évi 15 ezer tonna, míg a Vaskapunál évi 7500 tonna nagy tisztaságú zöld hidrogén előállításával számolnak, ami a Hidroelectrica szerint évi 900 millió eurós hasznot hozhat a román államnak.

Borítóképünk illusztráció.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230320_romania_megujulo_energia_szelfarm_napelempark_emiratusok_hidroelectica_masdar#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ecuadori banán és Pilóta keksz az asztalon, kanadai kávé és repohár a kukában – Mérlegen #3

Ecuadori banán és Pilóta keksz az asztalon, kanadai kávé és repohár a kukában – Mérlegen #3

Újra itt a Mérlegen, a hvg.hu új, üzleti-vállalkozási-közéleti-kibeszélő podcastja, amelyben Csatári Flóra Dóra és Dzindzisz …