2020. szeptember 23., szerdaMa Tekla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.23. Tekla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Elképesztő rekordokat döntenek a járvány idején a techóriások

Elképesztő rekordokat döntenek a járvány idején a techóriások

A koronavírus-járvány a mélybe taszította az amerikai reálgazdaságot is, de az égbe emelte a high tech szektor részvényeit, melyek értéke meghaladta a 9100 milliárd dollárt – jelezte a Bank of America. Az összes európai tőzsdén (beleértve Svájcot és az Egyesült Királyságot is) jegyzett részvények értéke “csak” 8900 milliárd dollár. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy a világ leggazdagabb embere, az Amazon alapító atyja, Jeff Bezos vagyona immár átlépte a 200 milliárd dolláros álomhatárt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által pénzzel bőségesen ellátott piac elsősorban öt óriás részvényeit díjazza: Amazon, Google (Alphabet), Apple, Microsoft és Facebook. Ez az öt cég csekély 7500 milliárd dollárt ér – állapítja meg a Business Insider. Egyedül az Apple értéke már jócskán meghaladja a kétezer milliárd dollárt – a társaság piaci kapitalizációja két évvel ezelőtt, a tőzsdén jegyzett cégek közül elsőként lépte át az ezermilliárdot.

Óriási ugrás

Az európai részvénypiac 2007-ben még négyszer annyit ért, mint az amerikai high tech részvények összesen. A befektetők viszont a jövőt nézik, és ezért a pénzüket most a techóriásokba fektetik, a Covid19-járvány pedig drámai mértékben felgyorsította ezt a folyamatot. Az elzárás ugyanis megerősítette: az internet minden tekintetben meghatározó a globális gazdaságban.

Nem véletlen, hogy az Amazon részvények futottak fel a leginkább. Az internetes kereskedés fölénye mindenki számára nyilvánvaló lett, ezért nőhettek az Amazon részvények 85%-kal 2020-ban, miközben a tőzsdék mindenütt meginogtak a pandémia hatására. A nagy ötösből a Google szerepelt a leggyengébben: az Alphabet A kategóriás részvényei “csak” 22%-kal lettek értékesebbek 2020-ban, egyedül az elmúlt hónapban 7%-kal drágultak. Így nem csoda, ha sok amerikai high tech részvényekbe fekteti azt a pénzt is, amit a válságkezelő alapokból kap, hiszen míg a reálgazdaság gyengélkedik, a nagy ötös részvényei szárnyalnak a tőzsdén.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200831_Elkepeszto_rekordokat_dontenek_a_jarvany_idejen_a_techoriasok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Az Aldi alapítójának unokája azzal vádolja édesanyját, hogy jogtalanul hatalmas összegeket vett ki a cég …