2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Eladhatják a maradék állami földek egy részét

Hirdetés

Eladhatják a maradék állami földek egy részét

A földliciteket feltehetően csak jövőre hirdeti meg a Nemzeti Földügyi Központ, a novekedes.hu még szeptemberben a költségvetés bevételi sorait és a termőföld aktuális árát tekintve úgy számolt, hogy nagyjából 200 ezer hektár állami föld értékesítése kezdődhet 2023-ban. A téma azon a kétnapos agrárkonferencián jött szóba, amelyet a napokban Siófokon szervezett a Portfolio.

A siófoki konferencián az Agrárminisztérium államtitkára, Andréka Tamás tért ki arra, hogy az ősszel hat ütemben meghirdetett 10 hektár alatti földek eladása után tervezik nem védett erdők, honvédelmi területek, és más állami földek árverését is. Andréka az Agrárszektor tudósítása szerint elmondta, hogy a termőfölddel kapcsolatban, hogy a parlament elé benyújtott csomagban arról is szavaznak rövidesen a képviselők, hogy a vízzel elöntött területek után is lehet majd földalapú támogatást igényelni, illetve a földforgalmi törvény módosítása szerint pedig csak az árverésen lehet rájelentkezni a földekre. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csak a kalapács leütése után, azonnal a licit helyszínén kell bejelenteni, ha például valaki helyben lakóként elővásárlási joggal rendelkezik, így nem is kell hónapokra az adásvételi szerződést kifüggeszteni majd. Jövő kedden arról is szavaznak majd a képviselők a földcsomagban, hogy védett területeket is haszonbérbe lehessen adni.

A Földet a gazdáknak programban 2015-16-ban összesen 182 ezer hektárt értékesített az állam a liciteken. Ezek megyénkénti eredményeit összesítette Ángyán József professzor, aki a második Orbán-kormány államtitkáraként meghirdette a programot, majd 2012-ben lemondott posztjáról. A 2016-tól kezdődően közreadott elemzésekből kiderül, hogy alig négyezren jutottak földhöz az árveréseken, és a földszerzők közül sokaknak erős politikai kötődésük van a kormánypárthoz vagy a MAGOSZ-hoz. Magyarországon 5 millió hektár körüli a termőföld nagysága, 2,7 millió a földtulajdonosok száma, és alig 140 ezren gazdálkodnak. A várható jövő évi földárveréseken a jelenlegi 1,7 millió hektár még állami kézen levő területből lehet 200 ezer hektárra licitálni.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221203_Eladhatjak_a_maradek_allami_foldek_egy_reszet_jovore#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Létszámleépítés indult a magyar Tescónál

Létszámleépítés indult a magyar Tescónál

Csoportos létszámleépítés zajlik a Tescónál – jelentette a Világgazdaság. A lap szerint a cégnél az …