2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / BKIK: Parragh megtévesztette a kormányt, mondjon le

Hirdetés

BKIK: Parragh megtévesztette a kormányt, mondjon le

A vállalkozók nagy része szerint a katázás kérdését rendezni kellett, azonban a katatörvény jelenleg elfogadott formájával nem sikerült széles rétegek számára megnyugtatóan megtenni – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége. Az állásfoglalást a Blikk hozta nyilvánosságra.

A BKIK készített egy 5 ezer fős felmérést a kérdésben. Ebből kiderült, hogy a tagjaik szerint ez helyzet azért állhatott elő, mert Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt: saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, miközben ezzel súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is – írták. A félretájékoztatásból adódóan a vállalkozóknak okozott károk miatt a BKIK elnöksége arra jutott, hogy Parragh Lászlónak le kellene mondania a tisztségéről.

Parragh a katáról: „Nekem a lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta”

Valakinek ki kell fizetnie az egészségügy vagy az oktatás működését, ez a munkavállalók és a munkáltatók terhe – magyarázta Parragh László az állami tévében.

Hirdetés

A közlemény szerint a BKIK elnöksége úgy határozott, hogy három nagy problémakör mentén – a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások, a többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások és a mellékállásban vállalkozók helyzetére – dolgozzák ki a konkrét javaslatokat.

Példaként említik, hogy többségében a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások esetében az Európai Unió illetékeseinél kezdeményezni szükséges az áfa alanyi mentesség határának 18 millió forintra emelését. Az új katában maradó vállalkozások számára az árbevétel egy meghatározott részéig lehetővé tennék üzleti ügyfelek kiszolgálását is, illetve bevezetnének egy választható havi 100 ezer forintos kata adómértéket is, amely a minimálbérnek megfelelő TB jogosultságot hozna létre.

A többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozásoknak a katánál magasabb havi összegű egyszerűsített adóforma bevezetését, egy egyszerűsített adóformát javasolnának, de az EKHO számukra alkalmazható részbeni átalakítását is elképzelhetőnek tartják – írják a közleményben.

A BKIK szerint a mellékállásban vállalkozók számára az átalányadó jó megoldás, viszont érdemes megfontolni ezen adónem esetében az adminisztráció egyszerűsítését.

A végső javaslataikat széleskörű kamarai egyeztetést követően teszik majd meg – írták.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220802_bkik_parragh_laszlo_mondjon_le#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Miért éppen a taxisok a kivételezettek?

Miért éppen a taxisok a kivételezettek?

Nemcsak a kata új szabályai alól mentesülnek, de a magánszemélyekkel együtt továbbra is hatósági áron, …