2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Az utolsó pillanatban visszalépett a Gránit Bank a magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól

Hirdetés

Az utolsó pillanatban visszalépett a Gránit Bank a magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól

A jelentkezések értékelése előtti utolsó pillanatban visszatáncolt a Gránit Bank a bedőlt magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól – értesült a HVG. Úgy tudjuk, végül a multi jellegű nagybankok maradnak versenyben a Sberbank különféle ügyfélállományaiért, az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit.

„A Sberbank Europa AG minden szerződéses kötelezettségének eleget tett” – nyilatkozta a HVG bécsi tudósítójának Klaus Grubelnik, az ottani pénzügyi felügyelet, az FMA szóvivője. Ez azért történhetett meg, mert a magyar Sberbankot is tulajdonló bécsi holding életképes részeit eladták, egyebek mellett a török a Deniz Bank osztrák leányának. Az MNB tájékoztatása szerint a pénzből elvben jut a magyar Sberbanknak is, de ez még nem teljesen biztos.

A magyar leány azért ment csődbe, mert a HVG információi szerint közel százmilliárdnyi betétet tartott az anyjánál. Az Ausztriában bejegyzett Sberbank Europe AG végelszámolását még az orosz-ukrán háború első napjaiban rendelte el az európai szanálási hatóság, a hivatalos indoklás óvatos megfogalmazása szerint a tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások okozta súlyos fizetőképességi és tőkehelyzete miatt – vagyis azért, mert az orosz Sberbankot padlóra küldték az orosz pénzintézetekkel szembeni szankciók. Ez után vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét is és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolást.

Hirdetés

A végelszámoló PSFN Kft. a magyar Sberbank hitelállományának eladásából is pénzt vár – az érdeklődők múlt péntekig pályázhattak erre. Lenne mire költeni, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap közel 150 milliárd forintból kártalanította a betéteseket, akiknek ezenfelül még nagyjából 200 milliárdnyi követelésük maradt. A pályázatok elbírálásakor a fő kritérium az ár lesz, ami a csődhelyzet miatt csakis diszkontált lehet.

Miután az e heti HVG-ben megjelent a hitelállományértkiírt pályázatról szóló hír, már lapzártánk után érkezett az információ a nemrég Tiborcz István résztulajdonába került Gránit Bank visszalépéséről. Az utolsó pillanatban történt vissztáncolásnak a HVG értesülései szerint az az oka, hogy a Sberbank lakossági ügyfélállományában nagyon nagy az aránya a személyi kölcsönöknek, amelyekre az orosz hátterű bank előnyös kondíciókat kínált, ám a Gránit Bank ilyen típusú hiteleket nem nyújt. Egy új üzletág felépítése sokba kerülne nekik, többe, mint amekkora diszkontárat az eladó állományon – ami állítólag nem rossz az ügyfelek fizetőképessége szempontjából – el lehet érni, ezért nem érné meg a banknak.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220513_Granit_Bank_magyar_Sberbank_hitelallomany_palyazat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté …