2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Az államot kérik, hogy ne épüljön meg a lakópark a siófoki obszervatórium mellett

Az államot kérik, hogy ne épüljön meg a lakópark a siófoki obszervatórium mellett

Ha az állam nem akadályozza meg siófoki ötszintes apartmanház megépülését a balatoni viharjelző obszervatórium mellett, demonstrációt szervez a Jobbik a városban – idézte Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt országgyűlési képviselőjét a Népszava.

Potocskáné hangsúlyozta, hogy nagy a felháborodás a döntés miatt, és elvileg a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen tavaly rendeletet alkotott, amely szerint a viharjelző 60 méteres körzetében nem lehet építkezni, a tervezett apartmanház viszont mindössze 13 méterre állna az obszervatóriumtól. Az építtető azonban már a rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre, ám nemzetstratégai szempontokra hivatkozva az állam még közbeléphet a politikus szerint.

A Somogy Megyei Kormányhivatal június 12-i határozatában engedélyezte, hogy megannyi szakmai és civil tiltakozás ellenére ötszintes apartmanházat építsenek az Országos Meteorológiai Szolgálat 1956 óta működő viharjelző obszervatóriumának tőszomszédságába.

Nem lépett az állam a balatoni viharjelzés érdekében, társasház épülhet a siófoki obszervatórium mellett

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt a beruházás ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis hozzájárult ahhoz, hogy 5 emeletes, 8 lakásos társasház épüljön Siófokon a parton. Civilek és szakmai szervezetek a viharjelzés pontosságát féltik, a beruházó viszont ragaszkodik a telekhez.

A Balatoni Szövetség egy hónapja fordult a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy akadályozzák meg a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítését. Lombár Gábor elnök szerint a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak.

A civilek is tiltakoztak a beruházás ellen, Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület aktivistája bejelentette: egyesületük az ombudsmanhoz fordult. A lap szerint Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere arról beszélt, hogy a helyiek többsége bizonyosan ellenzi az építkezést.

A kormányhivatal döntése ellen 15 napig lehetett fellebbezni, ám arról még a politikusok sem tudtak, megtámadta-e bárki a döntést. A Népszava megkereste a meteorológiai szolgálatot, illetve főhatóságát, az Agrárminisztériumot de nem reagáltak a kérdésükre, hogy fellebbeztek-e az ügyben.

A lap szerint az apartmanházat Molnár György üzletember egyik vállalkozása húzná fel. A vállalkozó korábban a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával alapított közös céget.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200710_Az_allamot_kerik_hogy_ne_epuljon_meg_a_lakopark_a_siofoki_obszervatorium_mellett#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Esélye sincs a Real Madridnak a világ legértékesebb klubja versenyben

Esélye sincs a Real Madridnak a világ legértékesebb klubja versenyben

A pénteken nyilvánosságra hozott listát az NFL-klubok uralják. A Cowboyst, amely 2016-ban a Real Madridot …