2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Akár 400-500 pékség is bezárhat az országban

Hirdetés

Akár 400-500 pékség is bezárhat az országban

Az élelmiszeripar előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy az önköltség növekedését beépítse az értékesítési árba – idézte az Agrokép Éder Tamást, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnökét.

A legnagyobb nehézséget az jelenti a pékségeknek, hogy az áremelési kísérletekkel szemben az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok általában erősen ellenállnak, a beszállítók pedig csak hónapokon át tartó tárgyalások után tudják érvényesíteni költségeik emelkedését.

A NAK elnöke szerint

Hirdetés

most azonban nem normál időszak van, itt most minden nap számít. Mindannyiunk felelőssége, hogy fennmarad-e az élelmiszer-ellátás biztonsága. Hiszen ha az élelmiszer-iparos nem tudja megvenni a termelőtől az alapanyagot, akkor az utóbbi eladja annak, aki megfizeti a megemelkedett költségeit, azaz a külföldi vevőnek, ezért az alapanyag „kicsúszhat” Magyarországról.

Éder Tamás szerint a magasabb árak miatt biztosan csökken, és át is alakul majd a fogyasztás: míg a prémiumtermékek fogyasztói köre fizetőképes maradhat, „középről” az alsó kategóriába vándorolhatnak, és az olcsóbb termékeket kereshetik. A gyártók ehhez gyengébb minőségű termékeket kínálnak, és megjelennek a helyettesítő termékek, az imitátumok. Az import is nőhet, de ennek most a gyenge forintárfolyam gátat szab.

Az országban működő körülbelül 900 pékségből – amelyek 15-20 ezer dolgozót foglalkoztatnak – 400-500 a következő időszakban bezárhat, vagy felvásárolják őket nagyobb piaci szereplők

– nyilatkozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Agroképnek.

Ennek oka, hogy az iparági szereplők jövedelmezősége annyira lecsökkent, hogy stabilabb sütőipari vállalkozások is kénytelenek lesznek lehúzni a rolót.

A fehér kenyér egy kilogrammjára jutó ráfordítások például a 2019-es 199,2 forintról tavaly novemberre 245,06, az idei első negyedévre pedig 282,26 forintra nőttek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220505_Tobb_szaz_pekseg_kerult_veszelybe#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Gyerekeknek reklámozó influencerügynökségeket bírságolt meg a GVH

Gyerekeknek reklámozó influencerügynökségeket bírságolt meg a GVH

Influencerügynökségek megbírságolásáról adott hírt a Gazdasági Versenyhivatal. Még tavaly történt, hogy az Ask Bongo mobiljátékot …