2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Aggódnak a külföldi cégek a kínai Covid-lázongások miatt

Hirdetés

Aggódnak a külföldi cégek a kínai Covid-lázongások miatt

“12 éve élek Kínában, de ilyen heves tiltakozást még nem láttam” – mondja a brit kereskedelmi kamara ügyvezető elnöke Pekingben.

A Covid-lezárások miatti lázongás nem tesz jót az üzletnek, de igazában a járvány számai azok, amelyek megrémisztik a külföldi üzletembereket. 40 ezer fölött van az új esetek száma, és ez rekord Kínában, ahol a zéró tolerancia politikája miatt ez új lezárásokat jelenthet.

Az EU-s kereskedelmi kamara ezért országos oltási kampányt sürget, hogy meg lehessen akadályozni a sok lezárást. A pekingi Global Times jelezte is, hogy felgyorsítják az oltási kampányt a 60 év fölötti lakosság esetében, és külön figyelnek a 80 fölötti nemzedék oltására, mert ez a leginkább veszélyeztetett.

Hirdetés

A probléma az, hogy a kínaiak saját hagyományos oltóanyagai nem jelentenek védelmet az idősebb generációk számára. Épp ezért vezette be Hszi Csin-ping elnök a zéró tolerancia politikáját. Kínának van már ugyan új típusú, mRNS vakcinájája, de ezt még nem engedélyezték annak ellenére, hogy Indonéziában már megkapta az engedélyt.

A kínai kiváló piac

Az 1,4 milliárd lakosú, dinamikusan fejlődő Kína piacáról senki sem akar kivonulni annak ellenére, hogy a Covid-járvány és a lezárások már három éve tartanak.

“Nagyon sok cég remek üzleteket csinál ellenszélben is: a Starbucks, a Nestlé vagy a Mercedes eladásai jól alakulnak. Igazában nem is a nagy cégeknek okoz problémát a Covid-lezárás , mert ők már fel vannak készülve és van B-tervük. A kis és közepes külföldi cégek kerülhetnek bajba, amelyeknek az otthon kidolgozott üzleti modelljei nem működnek a lezárás idején” – mondta az egykori amerikai külkereskedelmi államtitkár-helyettes, Frank Lavin.

A külföldiek Kínában ki akarják bekkelni a lezárásokat, de ez nem mindig könnyű.

Spájzoljatok be két hétre! Ezt javasolja az amerikai és a francia nagykövetség Pekingben élő polgárainak. A Covid-lezárások ellen a kínai fővárosban is voltak tüntetések. A pekingi önkormányzat el is rendelte, hogy 24 óránál hosszabb lezárást csak indokolt esetben szabad kihirdetni, de a járvány tovább terjed. A zéró tolerancia pedig Pekingben is további lezárásokat eredményezhet. Egy francia üzletember így panaszkodott az RFI tudósítójának: “2 szupermarket is van a közelben, de mind a kettő zárva. 40 percet motoroztam Pekingben, amíg találtam egy boltot, amelyik nyitva volt. Ezért most már nagy raktárkészletünk van élelmiszerre, gyógyszerre, palackos vízzel, stb. Teljes a bizonytalanság, a legrosszabbra készülünk.”

Senki nem tudja, hogy mi lesz

“A kínaiak nem jeleztek semmiféle elképzelést arról, mikor lehet vége a zéró tolerancia politikájának. Semmi sem mutat arra, hogy a normális élet hamarosan visszatérne” – panaszkodott a BBC-nek a brit kereskedelmi kamara ügyvezető elnöke Pekingben.

A Reuters ehhez képest csütörtökön már arról írt, a pekingi vezetés hajlik az enyhítésre. A hírügynökség értesülése szerint napokon belül bejelenthetik a változásokat, amelyek közül a legfontosabb az, hogy a fertőzöttek veszélyeztetett része (várandósok, idősek, betegek) otthonukban is tölthetik a karanténidőszakot.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221201_Aggodnak_a_kulfoldi_cegek_a_kinai_Covidlazongasok_miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Létszámleépítés indult a magyar Tescónál

Létszámleépítés indult a magyar Tescónál

Csoportos létszámleépítés zajlik a Tescónál – jelentette a Világgazdaság. A lap szerint a cégnél az …