2023. május 31., szerdaMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A magyar cégek felének romlott a pénzügyi helyzete tavaly óta

Hirdetés

A magyar cégek felének romlott a pénzügyi helyzete tavaly óta

29 európai ország több mint 10 ezer cégvezetőjét kérdezték az Intrum követeléskezelő felmérésében, közülük 450-et Magyarországon. A magyarok 45 százaléka mondta azt, hogy kicsit gyengébb a cége pénzügyileg, mint egy éve, ez alig rosszabb az átlagos 42 százaléknál, további 6-6 százalék pedig úgy érzi Magyarországon és Európa-szerte is, hogy jóval gyengébb a vállalkozása a tavaly ilyenkorinál.

Egy szempontból viszont sereghajtó Magyarország:

itt csupán 22 százalék mondta azt, hogy javult a vállalatának a helyzete tavaly óta.

Hirdetés

Nem nagy meglepetés, hogy Európa-szerte a magas inflációt nevezik meg a legnagyobb kihívásként. Közel ugyanennyien a magas kamatok miatt panaszkodnak. Az ellátási láncok akadozása is okoz még sokaknak problémákat, de közel sem annyi cégnek, mint a járvány idején.

Arról is megkérdezték a vállalkozókat, mikorra számítanak alacsonyan stabilizálódó inflációra. Ebből kiderül az is, hogy ötven magyar cégvezetőből egy valamilyen rejtélyes okból úgy gondolja, hogy már a nyárra 2 százalékra fékez az inflációnk – az első negyedévben készített felmérésben három hónapon belüli 2 százalékot mondtak ennyien, de ez nagyjából a közgazdasági csoda kategória volna, most még egyetlen uniós tagállam sem tart ott, mi meg 24 százalékon állunk. De a legtöbben, 42 százaléknyian legkorábban egy, legkésőbb két év múlva ilyenkorra várják az alacsony inflációs időszak kezdetét.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar válaszadók 55 százaléka tett lépéseket az energiatakarékosságért.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230524_intrum_penzugyi_helyzet_dragulas_energia#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Szép nyereséggel zárta első teljes évét Orbán Viktor lányának cége

Ugyan csak 2021 decemberében hozta létre tanácsadó cégét a miniszterelnök lánya, Szokira-Orbán Sára, már az …