2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A kamatstop miatt sokan nem törődnek a kockázatokkal és maradnak a változó kamatozású hiteleknél

Hirdetés

A kamatstop miatt sokan nem törődnek a kockázatokkal és maradnak a változó kamatozású hiteleknél

A vártnál kevesebben kérik rövid, éven belül változó kamatozású jelzáloghitelük hosszú kamatperiódusúra cserélését, vagyis fixesítését az Erste Banknál. A változó kamatozású hitelt törlesztők 14 százaléka tartja kockázatosnak a kölcsönét, míg a fix kamatozású hitelt fizetők körében ez az arány mindössze 2 százalék – írja közleményében az Erste Bank.

A pénzintézet tavaly július óta már több száz ügyfél hitelét alakította át, vagy éppen alakítja át hosszú kamatperiódusú jelzáloghitellé. Ha lezárul valamennyi folyamatban lévő ügyletük, az azt fogja jelenteni, hogy ügyfeleik mintegy egytizede fixesítette a banknál nyitott hitelét, ami lényegesen elmarad az előzetes várakozásoktól.

A tétovázás oka a kamatstop lehet, az intézkedés miatt az érintett ügyfelek egyelőre nem érzékelik, hogy a jelenlegi, jelentősen emelkedő kamatkörnyezet milyen kedvezőtlen hatással van a hitelekre. Az érintett kölcsönök kamata követi a piaci emelkedést és ezzel nő a törlesztőrészlet összege is – mondta el Szabó Alexandra, az Erste Bank lakossági jelzálog és babaváró hitel termékmenedzsment területének vezetője.

Hirdetés

Felmérésében az Erste Bank arra jutott, hogy fix kamatozású termékeket a teljes válaszadói körhöz képest jelentősen nagyobb számban ismerik a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők (havi 500 ezer forintot meghaladó jövedelem), a fiatalabb korosztályba tartozók (18-30 és 31-40 évesek), valamint a felsőoktatásban végzettek. Gondot jelenthet, hogy az idősebbek, azaz a 60 felettiek érzik leginkább úgy, hogy biztonságban van a hitelük, ugyanakkor éppen ez a csoport ismeri a legkevésbé a fixesítéssel járó előnyöket és a törlesztési védelmet.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220502_Erste_kamatstop_fixesites_hitel#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Bruttó félmilliós fizetésért keres balatoni boltjaiba eladókat az Aldi

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté …